Пловдив е европейска столица на културата 2019

  • Пловдив е европейска столица на културата 2019
    Пловдив е европейска столица на културата 2019

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата 2019 г. Градът получи подкрепата на международното жури, съставено от 13 български и международни експерти.

Какво следва?

През март 2015 г. кандидатурата ще бъде гласувана от Европейския парламент, а през май 2015 г. е избирането на Европейски столици на културата за 2019 г. от Съвета на ЕС. 

Какво ще се случи през 2019 г.?

Пловдив и избран от Италия град ще бъдат двете столици на културата през 2019 г. В продължение на 12 месеца двата града ще представят културна програма, обхваща всички сфери на изкуството. Обикновено европейските столици на културата организират пищни церемонии по откриването в началото на годината.

Откъде идва всичко?

Това е едно от най-популярните и престижни събития в рамките на Европейския съюз. Стартира през 1985 г. и оттогава над 40 града са получили титлата. Първата европейска столица на културата е Атина (1985), а през 2014 г. са Умео (Швеция) и Рига (Латвия).

Целта му е да сближи народите от Стария континент и да им помогне да се опознаят. Инициативата помага на градовете да се популяризират, модернизират и развият. Има и икономически ползи, като сред печелившите градове до момента е установено, че за всяко вложено в проекта евро, възвращаемостта е между 8 и 10 евро. Друга основна цел на програмата е да привлече вниманието на жителите на собствения град, както и да допринесе за дългосрочното му развитие.