Плувен басейн на покрива на Нотр Дам? Ще го допусне ли Париж?

  • Плувен басейн на покрива на Нотр Дам? Ще го допусне ли Париж?
    Плувен басейн на покрива на Нотр Дам? Ще го допусне ли Париж?

Басейн на покрива на парижката катедрала Нотр Дам? Това предложение би могло да промени изцяло лицето на френската столица.

То е част от многото дизайни, които бяха предложени за реконструкция на покрива на катедралата след злополучния пожар през април. Идеята за басейн обаче се оказа една от най-смелите.

Какво ли ще е усещането да се потопите в басейна със форма на кръст и то под зоркия поглед на гаргойлите и 12-те апостоли? Освен това, докато сте във водата, ще можете да видите едни от символите на Париж - Айфеловата кула и Базиликата Сакре кьор. Всичко това предвижда проекта на шведската дизайнерска фирма Ulf Mejergren Architects (UMA).

Плувен басейн на покрива на Нотр Дам? Ще го допусне ли Париж?Снимка: UMA

След като пожарът погълна голяма част готическия шедьовър, архитекти и дизайнери от цяла Европа се опитват да преосмислят как да бъде възстановена Нотр Дам. Френското правителство стартира международен конкурс, на който архитекти да представят своите идеи за реконструкция. В момента дебатът между традиционалистите, които подкрепят възстановяването на катедралата в автентичния ѝ вид и тези, които искат да наложат по-иновативни решения, продължава да нараства. UMA определено в от втория вид творци, които буквално шокираха голяма част от френското общество с предложението си за изграждане на плувен басейн на покрива на Нотр Дам.

Плувен басейн на покрива на Нотр Дам? Ще го допусне ли Париж?Снимка: UMA

Идеята на дизайнерите е да превърне тази културна ценност в място за почивка и медитация. Според тях така сградата би била много по-красива и атрактивна, освен това ще е в синхрон с развиващия се и модерен Париж.

Плувен басейн на покрива на Нотр Дам? Ще го допусне ли Париж?Снимка: UMA

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска „Нотр Дам“ да бъде възстановена в още по-красив вид и се надява реконструкцията ѝ да бъде завършена до 2024 г., когато ще се проведе Олимпиадата в Париж.