По Камино де Сантяго предстоят големи промени

  • По Камино де Сантяго предстоят големи промени
    По Камино де Сантяго предстоят големи промени

Когато през 1993 г. политикът от Галисия Виктор Васкес Портомение обявява първия си план за развитие на поклонническия път на Свети Яков, никой не е и предполагал, че 20 години по-късно повече от 200 000 поклонници ще изминават маршрута всяка година.

Това обаче е факт и през 2014 г. 237 810 души, повечето от които чужденци, са изминали пеша част от или всички 700 км по Камино де Сантяго.

Поклонническият маршрут към град Сантяго де Компостела има за цел да запази хилядолетните традиции на християнското поклонничество, като в същото време испанските власти не спират да се грижат за удобството на туристите чрез съвременните технологии.

Нова инициатива предвижда на всички обществени места по Камино де Сантяго ще има безжичен интернет. От 2016 г. дипломата за успешното изминаване пеша на последните 100 км от маршрута ще може да се получава и онлайн без да се налага да се чака на опашка.

Ще бъде разработено и мобилно приложение, чрез което поклонниците ще могат в реално време да получават информация за температурата, влажността, предстоящи културни събития и полезна информация като карти и навигация например.

В старата част на град Сантяго де Компостела се предвижда да бъде отворен голям приемен център за поклонници. За тази цел ще бъде възстановена сградата на отдавна изоставен пансион. В центъра ще има бюро за издаване на документи, зала за прожекции, туристически център.