По следите на книгите: 5 места, описани в бестселъри

  • По следите на книгите: 5 места, описани в бестселъри
    По следите на книгите: 5 места, описани в бестселъри

Книгите са онзи свят, в който се потапяме, когато искаме да избягаме от реалността! 

Това може да направим и като посетим реално съществуващи места, споменати в литературни произведения. Така бихме преживели наяве чувството, което сме изпитали, докато сме чели тези книги. 

Ето и 5-те дестинации в Европа, описани в бестселъри

1. Трансилвания

Тя е историческа област, намираща се на територията на днешна РумънияИменно там се намира замъкът на легендарния граф Дракула. Самият район е послужил за вдъхновение за романа на ирландския писател Брам Стокър – „Дракула“. Мястото е описано като мрачно, осеяно със злокобни замъци и дворци и файтони .

По следите на книгите: 5 места, описани в бестселъриХуняди, Румъния

2. Лондон 


В английската столица можете да посетите домовете на Джефри Чосър, Джон Кийтс и Чарлз Дикенс, които са превърнати в музеи. Ако сте почитатели на детективските истории, може да проследите маршрутите на легендарния Шерлок Холмс, споменавани в творбите. Не пропускайте най-известната му квартира на улица „Бейкър стрийт“ 221Б, където се помещава Музеят на Шерлок Холмс. Там ще ви посрещне паметника на детектива.

По следите на книгите: 5 места, описани в бестселъри

3. Енарес

Алкала де Енарес е град в района на испанската столица МадридИменно това е родното място на създателя на гонещия вятърни мелници Дон Кихот – писателят Мигел Де Сервантес Сааведра. Там може да намерите музей на автора, където има оформени красиви градини, изложба на документи. Там се честват различни културни събития. Има библиотека, а стаите са обзаведени в стила на испанската златна епоха. 

По следите на книгите: 5 места, описани в бестселъри

4. Прага

Дори да не сте чели никоя от творбите на Франц Кафка, музеят в Прага, посветен на новелиста, ще ви изстреля в света на едно от най-уважаваните имена в съвременната литература. Изложбата в Музея на Франц Кафка ще ви покаже в хронологичен ред няколко експозиции, посветени на творчеството и живота му, които, разбира се, са свързани и със историята на Прага. 

По следите на книгите: 5 места, описани в бестселъри

5.  Ла Манш 

В протока Ла Манш, на 22 км от френска Нормандия и под суверенитета на Великобритания, се намира остров Джърси. Там, в красива бяла къща в колониален стил и с изглед към морето, е живял незабравимият френски писател Виктор Юго. Авторът на „Клетниците“ и „Парижката Света Богородица“ е обитавал този дом по време на изгнаничеството си. Къщата се казва Хотвей хаус и е обзаведена с множество сандъци, килими, огледала, орнаменти и вещи, събирани по време на странстванията му из острова.

По следите на книгите: 5 места, описани в бестселъриСнимка: Mike Beales/Flickr