Как се гмурнахме до подводните скулптури в Гренада

  • Как се гмурнахме до подводните скулптури в Гренада
    Как се гмурнахме до подводните скулптури в Гренада

Мира Ненчева, заедно с мъжа си Иво и дъщеря си Мая, живее и обикаля света от година и половина на борда на катамарана Фата Моргана. Прочетете част от пътешествието им – гмуркането им до подводния скулптурен парк край Гренада – а след това прочетете и интервюто, в което тримата разказват повече за приключенията си.


Първият в света подводен музей на скулптурите, основан през 2006 г., се намира на западния бряг на остров Гренада в Карибско море. Колекцията от екологични съвременни произведения на изкуството е създадена от британския скулптор Джейсън де Кеърс Тейлър (Jason de Caires Taylor).

30038

Няколко дни след като доплавахме до Гренада и пуснахме котва в залива на Сейнт Джордж, се натоварихме на дингито на нашите австралийски приятели и заедно потеглихме към Molinere Underwater Sculpture Park само на 3 километра на север. След около половин час се озовахме в малкото заливче, където вече имаше две лодки с групи и екипировки за гмуркане. Хванахме една от шамандурите специално поставени тук за тази цел, и се присъединихме към посетителите на подводната галерия.

Тук, на територия от 800 квадратни метра са разпръснати около 65 подводни скулптури на дълбочина от 3 до 6 метра, така че почти не се засичахме с многобройните посетители и бавно, една по една откривахме инсталациите, пръснати по пясъчното дъно.

30046

30045

Температурата на водата беше приятна, но за съжаление видимостта не беше много добра. Ураганът Гонзало тъкмо беше преминал на север от Гренада и беше причинил подводни течения и силни вълни, които бяха размътили водите около острова.

Първата и най-стара инсталация е Grace Reef - шестнайсетте тела на една жена. Направени от бетонени отливки от тялото на местна жена от Гренада, скулптурите лежат по дъното на морето с лицето нагоре. Странно, красиво и същевременно страшно. В тъмното подводие безжизнените човешки фигури изглеждат сякаш са изгубени, забравени удавници.

30039

Повечето от скулптурите представляват човешки фигури направени от отливки от местни мъже, жени и деца. Направени от специален бетон-цимент с ниско pH и с грапава повърхност, която привлича и окуражава полепването на корали, фигурите непрекъснато се променят с времето благодарение на коралите, които се захващат и развиват по тях и се превръщат в обиталища за морски животни и организми - като изкуствени рифове.

30037 

Най-известната и впечатляваща инсталация е "Vicissitudes" - 26 държащи се за ръце деца, наредени в кръг с гръб към центъра на кръга. Кръгът символизира непрестанния цикъл на живота, както и способността на децата да се адаптират към своето обкръжение. Чрез тази творба авторът се надява да предаде посланието за необходимостта от екологично съзнание в хората и значението на околната среда и нейното опазване. В едно свое интервю той казва: „Опитвам се да демонстрирам как човешката намеса и взаимоотношения с околната среда биха могли да бъдат позитивни и екологически благоприятни; символ за това как бихме могли да живеем в симбиоза с природата.“

30040

Роден през 1974 г. в Англия, Джейсън първо се занимавал с графити арт и работил като инструктор по гмуркане. Днес той е световно признат еко-артист, скулптор, подводен фотограф и морски активист, комбинирал двете си големи страсти - към морето и към изкуството. „Това, което е интересно за мен, е как предметите се променят в зависимост от околната среда.“

30043

Основната цел на артиста е да привлече посетители, които иначе биха се гмуркали в разрушени от ураганите и от човешки активности застрашени рифове. Също така се надява неговите екологични инсталации да се превърнат в обиталища за морски животни и организми, подобрявайки по този начин местните екосистеми.

30044

Плувайки около скулптурите, забелязахме, че телата и лицата бяха вече покрити с разноцветни корали, водни растения и организми. Морски таралежчета се бяха настанили вече в нишите на циментовите тела. Малки рибки се разхождаха необезпокоявани напред-назад между бетонните фигури. Подводните произведения на изкуството отдавна се бяха превърнали в техен дом. Ние бяхме техните гости.  

*

Прочетете и разказа за пристигането на Мира, Иво и Мая в Куба.

Можете да следвате пътешествието на Мира, Иво и Мая с катамарана Фата Моргана тук.