Подземният град и тайното метро в Москва

  • Подземният град и тайното метро в Москва
    Подземният град и тайното метро в Москва
  • Подземният град и тайното метро в Москва
    Подземният град и тайното метро в Москва

Всеки е чувал за прелестите на Москва. Червеният площад, московското метро и Кремъл са само малка част от морето от забележителности, които могат да се видят в 11-милионния град. Има и такива обаче, които не могат да се видят. Дори самото им съществуване е поставено под въпрос. Чували ли сте някога за втората линия на метрото в Москва, която върви паралелно с публичния подземен транспорт, но се простира доста отвъд него? Може би малко по-популярен е подземният град Раменки 43, построен под едноименния квартал  в града. Ако за първи път се сблъсквате с подземните тайни на Москва, повече за тях можете да прочетете в следващите редове:

Метро-2 е неофициалното име на предполагаемата подземна железопътна система, която се движи паралелно с публичното московско метро. Системата е построена (или поне е започната) по времето на Сталин и е била наричана от КГБ с кодовото име Д-6. Смята се, че дължината на второто метро е по-голяма от тази на първата линия, включвайки четири линии на дълбочина от 50 до 200 метра. Освен това се смята, че свързва Кремъла с генералния щаб на Федералната служба за сигурност, правителственото летище Внуково 2 и подземния град Раменки 43, в допълнение с други локации от национално значение. През 1994 г., лидерът на групата за градско проучване "Копачите на подземната планета" твърди, че е намерил вход към тайната система на метрото. Официалните източници отричат всяка информация относно тайната железница, като я наричат "спекулативна" и безпочвена. Някой хора разказват, обаче, че са участвали в построяването на Метро-2, или поне са го виждали.

Защо му е било на Сталин тайно метро?
Е, просто чуйте края на историята: Сталин, а след него и Хрушчов са се страхували от евентуално ядрено нападение над Москва. Точно поради тази причина СССР построил подземен град, наречен Раменки 43, който би предложил убежище на 15 000 души за период от 30 години при евентуална атака.

Бункерът Раменки представлява най-големият подземен бункер в Москва и се намира на по-малко от 10 километра от центъра на града, в квартал Раменки - недалеч от главната сграда на Московския университет. В началото на 90-те години московски вестник цитира анонимен офицер от КГБ, който твърди, че е участвал в построяването на Раменки 43. Според униформения бункерът представлява изцяло функциониращ подземен град, с площ около 2 кв. км. Според слуховете конструкцията на бункера е започнала в края на 60-те и е завършила в средата на 70-те години на миналия век. Смята се, че подземният град може да приюти до 15 000 души на дълбочина между 180 и 200 метра и е свързан с Кремъл и други важни сгради посредством тайното метро. Според сведенията Раменки 43 разполага с храна за 30 години. Даже има и кино. Историята за бункера резонирала в международното пространство през 1992 г., когато се появила статия в списание “Тайм”. Руските власти не дават информация за съществуването му, но и не отричат.