Политехнически музей София – да си поиграем на наука

  • Политехнически музей София – да си поиграем на наука
    Политехнически музей София – да си поиграем на наука

Мечтата на всяко дете (и не само) е като влезе в музея, експонатите да не са заключени зад витрини, а да могат да се пипнат, изпробват, разгледат отблизо. Ако още не ви се е случвало, спокойно можете да сбъднете мечтата си в Националния политехнически музей в София.

Какво ще видите в музея

22 000 експоната всевъзможна техника се пазят в музея, а из залите ще видите около 1000 от тях. Най-хубавата част е, че много от предметите могат да се пипнат, при това без да се оглеждате гузно дали някой няма да изскочи зад ъгъла да ви забрани.

Ето и част от любимите ни експонати:

- Кола, произведена изцяло от самолетни части (включително рул вместо кормило и самолетна врата).

33237

- Велосипед, направен изцяло от пластмаса или велосипед със соларен панел, патентован от българин. Велосипед без верига (който, можете сами да се уверите, все пак върви).

33247

- Ръчно задвижвана машина за сладолед от началото на миналия век.

- Перална машина (ръчно задвижвана) на 100 години.

33241

- Шоколадово яйце от 30-те години на миналия век.

33234

- Таратор, спагети, лютеница и сарми с лозов лист – пакетирани за космическа храна (България е една от трите държави, които произвеждат космически храни – другите две са Русия и САЩ)

33245

- Единственият български електронен орган.

- Пианото на Георги Минчев (ако умеете, ще ви разрешат да посвирите на него)

33235

- Първите внасяни в България телевизори с марка КВН (навремето имало шега, че абревиатурата означава „Купих, Включих, Не работи“).

- Оригиналният телескоп на Петър Берон, който всеки е виждал (подсказка: вижте гърба на банкнота от 10 лева)

33250

- Предавател, с който можете да изпратите съобщение на морзовата азбука.

- Опаковка на бонбони "Таралежки" от 1957 г.

33249

Знаете ли, че... заводът, произвеждащ легендарните балканчета, е създавал и киномашини (ще видите една в музея), имало е планове да прави и коли.

33239

Поглед вътре в киномашината, произвеждана от завода, правещ прочутите колела балканчета

33243

- Телефонна централа от 1930 г., която се е използвала в Съдебната палата в София до 2000  г.

Направи си сам експеримент

Направете сами опити по физика и химия и вижте сложните формули приложени на практика. Всеки може да проверява теории с уредите в кабинета, а за децата има и специален кът с игри, които демонстрират различни физични явления (важно: нужна е предварителна заявка).

Семейна събота в музея

Всяка последна събота на месеца е тематична Семейна събота в музея, когато родители и деца са поканени да научат по атрактивен начин любопитни факти от науката.

Полезна информация

Националният политехнически музей се намира на адрес ул. Опълченска 66, София. Вход: 5 лв. за ученици и студенти: 2 лв. Работно време: 9-17 часа (касата работи до 16:30 часа), почивен ден: неделя. Всеки последен понеделник на месеца – вход свободен. Образователни програми и демонстрации – с предварителна заявка.

33238

33244

33248

33246

33240