Понца – италианско бижу извън радара

  • Понца – италианско бижу извън радара
    Понца – италианско бижу извън радара

Италианският остров Понца не е напълно непозната дестинация, но е напълно възможно да не сте разбрали за него.

 

Вулканичният остров е едно от любимите места на младите жители на Рим за уикендите, защото има какво да предложи откъм животински морски свят, исторически забележителносит и архитектура.

Понца се намира на няколко часа път с корабче от Рим. Основните градове са Понца Порто и Ле Форна на север от него, като основната част от посетителите на острова се настаняват във втория. Туристите често наемат мотопед, ATV или колело, за да разгледат острова надлъж и шир, и не остават разочаровани, защото Понца е известен със своите плажове и брегова ивица, а най-вече с плажа Чая ди Луна. Местните хора от векове са рибари, така че с лодка можете да обиколите и съседните Понтийски острови, включително природния резерват Дзаноне.

Извън сезона Понца е слабо населен, но през лятото там има около 20 хиляди души, което значи, че нощният живот е на ниво. Понца може да впечатли и с очарователната сплотена общност на местните, които всяка сутрин се събират на пазара на Виа Данте Алигиери, за да пазаруват и да разменят риба, плодове и зеленчуци край разноцветните си къщи.

Тамошната кухня е определена от рибарските корени на общността, чийто основен специалетит са змиорките и октоподите.

Косвено със змиорките е свързана и една от историческите забележителности на Понца. По време на Римската империя, много аристократи са се нанесли на Понца и са издигнали вили с изглед към морето. Те са построили Гроте ди Пилато (Grotte di Pilato) – три изкуствени пещери, в които има басейни. Предполага се, че в тях са отглеждали змиорки за менюто си, а днес в басейните може да се плува.

Останки от постройки на римляните могат да бъдат намерени и при руините на древното пристанище в Санта Мария, а на острова има и римски некропол.