Порт Роял - пиратският град под вода

  • Порт Роял - пиратският град под вода
    Порт Роял - пиратският град под вода

Пристанищният град Порт Роял в Ямайка, известен още като "най-ужасното място на света", извиква в съзнанието образи на мародерстващи пирати, добре въоръжени кораби, богатства и разрушение. Макар да е популяризиран от поредицата „Карибски пирати“ като щаб на борещите се с пиратството в онези времена, истината за него е малко по-различна. Ето как от проспериращо пиратско пристанище Порт Роял се превръща в малко селце, част от което е под 8 метра вода.

Порт Роял е основан през 1518 г. (преди това тук е живяло индианското племе Таино). Около 100 години по-късно англичаните нахлуват в Ямайка, опитвайки се да завземат няколко града. Испанците защитават своята по онова време територия, но английските войски не желаят позорно завръщане. Така те пренасочват интереса си към пристанище с името Пойнт Кагуей, където не срещат особена съпротива и успяват да превземат градчето. Скоро след това сменят и името му с такова, което да отбележи паметния ден – Порт Роял (Кралското пристанище).

Испанците в онези времена са сила, плашеща другите държави, и англичаните с право се страхуват да не загубят завоюваното пристанищет. Това, както и малкото останали бойци, водят до едно от най-коментираните решения на кралския двор – те се обръщат към пиратите. Мъжете със съмнителен морал притежават кораби, оръжия, умеят да се бият.

Полза от сделката извличат както пиратите, така и градчето. Пиратите застават на страната на правителството, поне за кратко и отбраняват Порт Роял, спасявайки го от испанците. Впечатлени от действията им, английските власти решават и занапред да ги покровителстват в замяна на защита на града. От своя страна, морските страшилища виждат в пристанището прекрасно и удобно за целите си място. И градът започва да се променя. Търговията преживява невероятен разцвет – плячкосаното бързо се продава в пристанището и извън него. Построяват се много кръчми и таверни, магазини. Други индустрии също се развиват стремглаво – пазарът с роби, захар и дървен материал. Под пиратска насока Порт Роял се превръща в едно от най-популярните пристанища.

Не след дълго, влиянието на мъжете, грабещи кораби в открито море, се пренася и върху града. Тук има всичко – контрабанда, алкохол и хазарт, съмнителни далавери. Така започват да наричат Порт Роял Град на греха. Пирати от всички страни се стичат към този рай и се установяват там, носейки, разбира се, ром в големи количества. И тогава, според местните, градът е наказан за греховността си.

През 1960 г. археологическо проучване води до намирането на часовник, спрял на 11:43 часа. Какво всъщност се е случило?

Около 300 години преди това Порт Роял преживява едно от най-опустошителните земетресения в историята. То е и единственото, което може да се определи и по време. Сутринта на 7 юни, 1692 г., градът е разтърсен и за близо 2 минути огромна част от него се оказва под водата. Множество къщи, улици и около 2000 души са жертвите, които пристанището дава. При археологически проучвания са открити много артефакти, важни документи и предмети. От тях се правят ключови изводи за живота през 17-и век.

Земетресението е трагично и нанесените вреди са необратими. От известен, макар и с лоша слава, град на търговията, разгула и непокорността, Порт Роял се превръща в малко селце. Така е и в днешни дни – селцето може да се обиколи за двадесетина минути и единствените забележителности са хотел, наречен на капитан Морган, и музей, в който се съхраняват останките от преди земетресението. Останалото е покрито от 8 метра вода. Така той става единственият съвременен град под водата.