Потребителите на обществения транспорт на Виена могат да получат безплатни билети за музеи и концерти

  • Потребителите на обществения транспорт на Виена могат да получат безплатни билети за музеи и концерти
    Потребителите на обществения транспорт на Виена могат да получат безплатни билети за музеи и концерти

Виена възприема културен подход към своите неутрални въглеродни цели, като предлага безплатни билети за музеи и концерти на хората, които се разхождат, карат велосипед или използват обществения транспорт.

На 26 февруари австрийската столица разкрива ново приложение, което ще възнагради пътуването без кола с безплатни билети за музеи и концерти.

Общо 1000 потребители ще тестват приложението на Виена „Culture Token“ по време на шестмесечен пробен период. Приложението ще проследява движенията на потребителя и ще изчислява икономиите на въглерод. След като потребителят съхрани 20 км спестявания на CO2, той ще получи знак, който може да замени за билет за концерт, театър или музей.

Няма ограничение за броя знаци, които потребителят може да събере. Но след като потребителят достигне пет, ще трябва да използва един маркер, преди да придобие повече. Участващите места за пробния период включват Kunsthalle, Wien Museum, Volkstheater и Konzerthau s. Според местните медии, ако приложението успее, то ще бъде пуснато за широката публика през есента.

Виена, която миналата година бе избрана за най-удобния за живеене град в света, е известна със своята модерна система за обществен транспорт. Автобуси, влакове, трамваи и подземни линии работят в почти всяка част на града.

Годишните билети са на цени от 365 евро или 1 евро на ден, а потребителите на обществения транспорт вече превъзхождат шофьорите. Но градът е известен не само с първокласни обществени услуги, но и с инвестиции и популяризиране на културата и изкуствата.

Местната жителка на Виена - Карли Хълс заяви, че градът е пълен с културни изненади. „Мога надеждно да се обзаложа, че всеки уикенд ще има някакъв безплатен фестивал, интерактивна изложба на изкуството, уличен парад или прожекция на първо световно спортно събитие“, пише тя. „Виена не вдига голям шум относно страхотното си качество на живот - това е просто приета част от това да бъдеш в най-пригодния за живеене град в света“.