Пожар разруши част от катедралата "Нотр Дам"

  • Пожар разруши част от катедралата "Нотр Дам"
    Пожар разруши част от катедралата "Нотр Дам"

Пожарът пламна на 15.04.2019 г. малко преди 19:00 часа местно време. Потушаването му продължи 9 часа. Огънят вече е овладян, но успя да разруши почти целия покрив на Парижката „Света Богородица“. За щастие, жертви няма.

93-метровата кула с форма на стрела се срути под напора на пламъците. Двете основни кули и външните стени са запазени. Най-ценните реликви на катедралата също са спасени. Сред тях са: короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от XIII век Луи I.

По предварителна информация огънят е възникнал по време на реставрацията на сградата. Остава версията за неумишлен палеж. Над 400 пожарникари са включиха в гасенето на огъня. Един от тях е пострадал тежко.

Заради пожара френският президент Еманюел Макрон отмени планираното си обръщение към нацията за начините за справяне с причините за протестите на „жълтите жилетки”. Той отиде на мястото на пожара и обеща, че „Нотр Дам” ще бъде възстановена след опустошителния пожар.

 

Пожар разруши част от катедралата "Нотр Дам"
Снимка: CNN

Същевременно стартира национална кампания за събиране на средства за възстановяването на катедралата. А френският милиардер Франсоа-Анри Пино обеща да дари 100 мил. евро за възстановяването на "Нотр дам".

Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор, възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм „ще отнеме години”.

Появиха се коментари, че пожарът е "лошо знамение", тъй като се случва в седмицата на католическия Великден и то в един от най-важните обекти за френската, европейската и световната култура и история.

Катедралата, символ на Париж, е един от най-известните готически храмове в Европа. Тя има история от над осем века и половина. Строежът ѝ започва през 1163 г. и продължава почти 200 години. "Норт дам" се посещава  от над 13 млн. туристи всяка година.