Пред винкело всички са равни

  • Пред винкело всички са равни
    Пред винкело всички са равни

Перник е български град, колоритен като таблицата на Менделеев, изобилстващ от (химични) елементи с метален характер. Градът е известен в цял свят със своите находища, а таблоидът "Дейли у Перник" го определя с гръмкото "не град, а жеуЕзо". Ето кратък пътеводител на основните забележителности в Перник.

Поликлиниката в центъра на града

Едно от най-посещаваните от всички туристи места в град Перник е градската поликлиника. Кабинетите по черепно-мозъчни травми и рентгенът винаги се радват на интерес и там често се източват дълги опашки от туристи и местни.

Храмът господен "Свети Винкелеймон"

Свети Винкелеймон е място, където се събират миряните от града и околията. Атракцията, която буди интерес у много туристи, е възможността да запалиш свещичка от чист винкел.

Катедралата Свети Голфон

Катедралата Свети Голфон (St GolfOn’s Cathedral) е най-голямата църква в цялa пернишка област. Тя е посветена на покровителя на областта – Свети Голфон. Вътре има постоянна изложба, представяща миналото, настоящето и бъдещето на пернишкия Голф и Голфа като цяло.

Университет като слънце или като...

Друга атракция в град Перник е местният университет. Той носи името Пернишки Университет по Телекомуникации, Компютри и Архитектура, но по-често се използва абревиатурата му...

Винкел Скуеър или Площад Винкел

Винкел Скуеър е арена на многобройни битки в миналото, а сега място, където много влюбени двойки засвиделстват своята любов.

Спортен туризъм в Перник

Перник се развива и в спортния туризъм. За целта всички футболни отбори, които идват в града да играят с местния Миньор Перник, са посрещнати на стадиона с благозвучния надпис: "К*р за гостите", който може да сгрее и най-студеното сърце.

На кино в Перник

Повечето туристи и посетители на Перник определено отиват на кино. За някои от тях прожекциите не са никак приятни, а слоганът на местната киноиндустрия е "пред винкело всички са равни, пред Голфо всички са бавни“.

Винкел щрасе

Известната главна улица в града, на която можете да забележите местния елит с колоритните си аристократични анцузи и автетични оръжия, наподобяващи стоманени профили, щанги и други.

Нощен живот из кръчмите

Разнообразните кръчми са център на нощния живот тук. В тях можете да пийнете, да хапнете, да побъбрите и да се подготвите за вечерта. Една от гаранциите, които градът дава, е че почти сигурно тази атракция завършва с посещение на атракция номер едно в този списък...

Магистралата Голфстрийм

На шега или на майтап, новата магистрала, по-която всеки турист може да стигне до Перник, но и всеки перничанин до столицата, е кръстена от местния фолклор "Ускорител на елементарни частици" или "Голфстрийм".

Перник - износител номер 1 в света

Местната индустрия би могла да се похвали и с челните си позиции в износа на кифли или както ги наричат в Перник - кифуи. Стандартната версия е опакована в черен анцуг с три бели канта, а премиум серията в златен анцуг със сребърни ленти.

Този материал няма за цел да обижда, а единствено да информира. При подготовката му няма (много) пострадали туристи.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно вдъхновение за пътешествие, забавни и сериозни разкази от близо и далеч!