Предизвикай пътешественика в себе си (203 идеи)

  • Предизвикай пътешественика в себе си (203 идеи)
    Предизвикай пътешественика в себе си (203 идеи)

За всеки обикновен човек, който обича пътуването, новите неща в живота и самия живот.

За всеки, който се страхува да опитва нови неща.

За всеки, който смята, че вече е опитал всичко.

За всеки, който мисли, че не може.

За всеки изморен, зает, сериозен, консервативен, разочарован или тъжен човек - най-вече ти имаш нужда от малко промяна!

Книгата „203 предизвикателства за пътешественици“ ще предизвика пътешественика в теб като:

- ти предложи стотици идеи как да направиш пътуванията си по-интересни, по-вълнуващи и по-нестандартни;

- ти даде идеи за дестинации и конкретни преживявания, които ще превърнат обикновеното пътуване в истинско приключение;
- те провокира сам да създадеш най-вълнуващите мигове в живота си.

Преди да започнеш да изпълняваш предизвикателствата, първо разбери какъв пътешественик си. Тестът, специално разработен за книгата от психолога Илина Начева, можеш да направиш ТУК.

Вече знаеш какъв пътешественик си? Значи си готов да прочетеш...

...10 от 203-те предизвикателства в книгата:

1. Потопи се в топъл минерален басейн на открито, докато вали сняг

Предизвикай пътешественика в себе си (203 идеи)
Снимка: www.203.bg

В България и по света има много топли минерални басейни на открито. Колкото и да са приятни през лятото, най-невероятното усещане е да се потопиш в тях, когато е зима, когато от небето падат снежинки, а ти се киснеш в топла минерална вода и хич не ти пука за разни подробности, като мнението на синоптиците, или градусите на въздуха, които започват с “минус”...

Как да го направиш: Не забравяй хавлия, за да се подсушиш възможно най-бързо на излизане от топлата вода. Вземи и любимата си топла напитка в термос за пълно блаженство.

Няколко идеи по света:

Синята лагуна в Исландия - Синята лагуна е наречена така заради невероятния цвят, получен при комбинацията от сладка и солена морска вода. Намира се на 40 км от столицата на Исландия – Рейкявик. Синята лагуна съдържа около 6 милиона литра геотермална вода, която се подновява естествено на всеки 40 часа. Температурата е 37 градуса.

Японски онсен - “онсен” е японската дума за топъл минерален басейн, каквито в Япония ги има много. Отиди в град Бепу на остров Кюшу с неговите „Девет ада“ - геотермални езера, всяко от които има различен цвят заради състава на минералите във водите им.

Няколко идеи в България: Мирото в Огняново (край Банско - безплатен, отворен целогодишно, дори и нощем), Чифлик (платен, отворен целогодишно), село Баня (платен, целогодишно), Сапараева баня (платен, целогодишно).

2. Нощно предизвикателство

Има много забележителности, които остават отворени дори и по тъмно, както и събития, създадени да правят нощите ти по-интересни. Светът е друг, когато замениш светлината на слънцето с тази на луната и звездите.

Няколко идеи за нощни събития: Нощ на музеите (всяка година в събота, около 18 май - Международния ден на музеите). Нощ на литературата (през май - известни личности четат откъси от европейски произведения), Нощ на театрите (през ноември), Нощ на учените (в края на септември - научноизследователски центрове и музеи отварят врати, за да демонстрират постиженията си). Лятно кино. На 13 срещу 14 септември (Кръстовден) всяка година има нощно бдение и служба под звездите на родопската поляна пред Кръстова гора, на 40 км от Асеновград.

Няколко идеи за забележителности, отворени през нощта: Всяко лято от май до октомври Колизеумът е отворен до полунощ в понеделник, четвъртък, петък и събота (нужна е резервация). Костенският водопад е цветно осветен и достъпен през нощта. В Пловдив през лятото Пеещите фонтани изнасят шоу с музика и светлина.

Няколко идеи за други нощни преживявания:

Включи се в наблюдение на нощното небе през телескоп (обесрваторията на Рожен, Планетариумът в Смолян - с предварителна резервация и на двете места). Организирай нощен пикник с фенери/свещи/лагерен огън, например, комбиниран с наблюдаване на метеорния поток Персеиди (виж Предизвикателство 7) на плажа в средата на август.

За напреднали: Направи нощен преход в планината. Само на светлината на челници или на лунна светлина - с опитен водач или по пътеки, които познаваш и със затворени очи. Нощните преходи са преживяване, което се помни дълго.

3. Изкъпи се във водопад

Безплатен душ от природата. Ако потърсиш снимки на водопадите, изброени по-долу, няма да ти остане и капка съмнение, че следващата ти баня трябва да е точно там.

Няколко идеи в България: Боров камък (във Врачански Балкан), Бачковският водопад (над Бачковски манастир), Райското пръскало (Стара планина), Хотнишки водопад (край Велико Търново).

Няколко идеи по света: Скогафос (Исландия), Хавасу (Гранд каньон, САЩ), Узуд (Мароко), Скрадински бук (Хърватия), Таранаки (Нова Зеландия), Кемпти (Индия).

Предизвикай пътешественика в себе си (203 идеи)
Снимка:
www.203.bg

4. Спусни се с борд по активен вулкан или пясъчна дюна

Бордът отдавна не е предназначен само за сняг. С дъска можеш да се спуснеш и на доста по-интересни места.

Вулканбордингът е сред сравнително новите екстремни спортове. Родината му е Никарагуа. Там се намира и най-популярната дестинация за практикуването му - вулканът Серо Негро, който е най-младият активен вулкан в Южна Америка - висок само 728 м. До кратера на вулкана се стига пеша, а после следва интересната част - спускането със специална дъска по вулканични камъни и пепел със скорост, достигаща до 75 км/ч. Не забравяй да носиш нужната екипировка - каска, очила и специален комбинезон.

Сандбордингът те праща на друго, не по-малко топло място - пустинята. Сандбордингът е спорт, който включва спускането по пясъчна дюня с крака, закопчани за дъска. Практикува се в Перу - Арекипа и Наска, както и по Дуна Гранде (с два маршрута - единия от 700 м, другия - от 1 км). В Австралия отидете на дюните Лъки бей, където има и подготвени инструктори за начинаещите. В Чили отидете до Вале де ла Муерте, в Дубайската пустиня също се организират спускания, както и в пустинята Намиб в Намибия. В Европа за момента има едно място за сандбординг - изкуствените дюни в Хиршау, Германия.

5. Мини по най-тесните улици в света

Прескочи закуската в деня, в който ще се провираш през някои от най-тесните улички в света, защото повечето приличат повече на процепи, отколкото на нещо, което би трябвало да има официално име на картата на града.

Няколко идеи:

Шпройерхофщрасе (Spreuerhofstraße) в Стария град на Рютлинген, Германия. В най-тясната си точка тя е широка едва 31 см и това е най-тясната улица в света според Книгата на Гинес. Шпройерхофщрасе е построена през 1727 г.

Страда Сфории в Брашов, Румъния се стеснява до 109 см в най-тясната  си част. В превод името ѝ означава Улица Въже. Построена е през 15-и век като коридор за пожарникарите.

Най-тясната уличка в Италия дори си няма име. Щом пристигнеш в средновековното градче Рипатрансоне, попитай местните или следвай табелите към алеята, която е едва 35 см в най-тясната си част. От туристическия офис можеш да вземеш сертификат за преминаването ѝ.

Парламент Стрийт в Екзитър, Великобритания е 64 см в най-тясната си част. Преди време жителите на района поискали разширяването ѝ от местните власти, но очевидно това така и не се случило.

6. Предизвикателство случайна спирка

Предизвикай пътешественика в себе си (203 идеи)
Снимка: www.203.bg

Поне веднъж тръгни на пътешествие с една-единствена точка в маршрута - началната. Понякога е хубаво да се оставиш в ръцете на съдбата. А тя винаги има интересни идеи за това с кого и с какво да те срещне.

Как да го направиш:

С влак - Отиди на гарата и хвани следващия влак, като слезеш на третата (примерно) спирка. Може на отиване да качиш колелото си във влака и да се върнеш на две гуми. Превозването на велосипед във влаковете на БДЖ струва 2 лв., независимо от дължината на пътуването.

С автомобил - Тръгни с приятел, който е със затворени очи и дава случайни насоки като “след три отбивки завий вляво”.

С автомобил II - Тръгни в случайна посока, като предварително си си намислил къде да отбиеш (примерно на първата табела за село със странно име, на третата възможна отбивка и т.н.).

Какво да правиш като пристигнеш: Слез без очаквания. Отвори сетивата си. Поговори си с хората. Пий по една бира/чай с тях. Питай ги за интересни места и истории в района. Ако попаднеш на събитие (събор, празник), включи се.

7. Прекарай Коледа на 30 градуса (или нетрадиционно празнуване на традиционен празник)

Предизвикай пътешественика в себе си (203 идеи)
Снимка: www.203.bg

Традициите са традиции, за да бъдат променяни от време на време. Внеси разнообразие в живота си (и този на близките си), като обърнеш някой от класическите празници с краката нагоре. Това със сигурност ще е празник, за който ще се говори години наред.

Няколко идеи:

Великден на ски - Април и май са месеци, през които все още могат да се намерят писти за каране на ски из по-високите планини в Европа. Боядисай яйцата и организирай бой с яйца и снежни топки в преспите.

Коледа на 30 градуса - Избери екзотична дестинация с топло време, като не забравиш коледните шапки, за да си направиш фотосесия на плажа.

Коледа в дивото - Събери семейството в караваната и идете в някоя иглолистна гора, украсете с коледни лампички, облечете се топло, запалете си огън и се радвайте на различното преживяване.

Нова година на палатков лагер в пустинята - Постави началото на новата година с бедуинска кухня, музика и танци край лагерния огън насред пустинята. Пренощувай в палатков лагер сред пясъчните дюни и стани в зори, за да посрещнеш първия изгрев за новата велика година в живота ти. Подобни турове се организират в Йордания, Дубай, Мароко, Индия, като цените, продължителността и включените екстри варират.

8. Изгрев и сутрешен пикник

Качи се в колата през нощта. Отиди на плажа или на друго красиво място, откъдето можеш да видиш изгрева. Посрещни слънцето с приятели или с любимия човек. Направете си пикник за закуска и след това дремнете на одеялото.

9. Закуси вкъщи. Обядвай на 300 км. Вечеряй в чужбина.

А след това сподели преживяването в три снимки.

Защо да споделиш: Защото е доказано, че позитивните постове във фейсбук са “заразни” - всяко едно споделяне на положителна новина/факт/снимка води до още два позитивни поста сред приятелите ти.

10. Карай ски или сноуборд само по гащи

Или без.

ПОДАРИ ТАЗИ КНИГА-ПРЕЖИВЯВАНЕ НА СЕБЕ СИ И НА ЛЮБИМИТЕ СИ ПЪТУВАЩИ ХОРА!

 

Предизвикай пътешественика в себе си (203 идеи)

Скоро и на английски език - очаквайте информация за "203 travel challenges"!