Преоткриваме любимите ни български плажове на път

  • Преоткриваме любимите ни български плажове на път
    Преоткриваме любимите ни български плажове на път
  • Преоткриваме любимите ни български плажове на път
    Преоткриваме любимите ни български плажове на път

Летният сезон е в разгара си и няма да минем без дългоочакваните слънчевите лъчи и приятен морски бриз и тази година.

Нееднократно сме се любували на многобройните плажове на родното Черноморие, но сега ще ви споделим своето пътуване сред едни от най-любимите ни знайни и не дотам познати дестинации по Черноморието. И понеже обичаме еднакво и северното и южното, ще започнем своето пътуване от Тюленово, през плаж Болата и ще стигнем чак до плажовете Ропотамо и Бутамята. Предупреждаваме, че пътуването в тази последователност е безкрайно приятно, а за да му се насладите пълноценно, отделете поне 4 дни, заредете се с много позитивни емоции и малко провизии за из път. Това лято посвещаваме на това да преоткрием България на път.

Преоткриваме любимите ни български плажове на пътСнимка: OMV

 

Тюленово

Насочваме се към Североизточна България и по-точно село Тюленово, на 30 км от границата ни с Румъния и на 80 км от морската ни столица. Живописният бряг на Тюленово е известен с прозрачна морска вода, неповторима природа и многобройните подводните пещери. За любителите на по-дивите места и пълноценната почивка, мястото е перфектно и за морски риболов и подводен туризъм.

Плаж Болата

След дивата красота на Тюленово се отправяме на юг по тесен криволичещ път след село Булгарево, който ни отвежда до забележителния залив Болата, сгушен между нос Калиакра и село Българево. Плажната ивица е част от резерват със същото име, над който минава една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа - Виа Понтика. Плаж Болата е подходящо място за гмуркане, а в близост се намират доста скални и подводни пещери, където са открити останки от стари селища и свидетелства за живот, датиращ от много векове.

Преоткриваме любимите ни български плажове на пътСнимка: OMV

 

Ропотамо

Едно от съкровищата на родното Черноморие ни води през полите на Странджа, на 5 км северно от Приморско, където се намира тракийското светилище Бегликташ. Обожаваме гледката към широка поляна, в която се извисяват огромни каменни блокове, всеки от които със свое име и функция. Една от пътечките в гората около Бегликташ ни отвежда до следващата цел - плаж Ропотамо – самотен и много живописен, разположен при самото устие на реката. До плажа на устието не може да се стигне с кола, но пешеходният преход не ни плаши. Намираме плажа на устието на Ропотамо за особено очарователен, именно защото все още е достъпен за малцина.

Бутамята

Продължаваме отново на юг и минаваме през Синеморец с многобройните му красиви плажове, за да стигнем до Бутамята. Плажът е малък, но много спокоен и чист. Заливът е така разположен, че много често има леко вълнение, което го прави желано място за сърфистите. Плажът е обграден от красиви скали, които често оприличаваме на различни фигури. В непосредствена близост до плажа има малка горичка, където оставяме колата под дебелата сянка, за да се отдадем на любимото море.

И този път селектирахме любимите ни плажове на родна земя за тази година и продължаваме пътешествието си в преоткриване на уникално красивите кътчета на България, вдъхновени от албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“. Ако вие също търсите вдъхновение за следващото си пътуване из родината, съветваме ви да потърсите албума във всяка бензиностанция на OMV. Цената му е 0.99 лв., а OMV България ще дари събраните средства от продажбата на албумите за благотворителност в края на кампанията. Всеки клиент получава комплект от 2 стикера безплатно за всеки 20 лв. от покупката на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина, в която и да е бензиностанция на OMV в страната. А всеки, който регистрира кода от последната страница в сайта на OMV, може да спечели една от 30 награди. Всяка награда е на стойност 500 лв. във ваучери за гориво.

А вие кой плаж бихте добавили в списъка?