Приказният дворец край Неапол

  • Приказният дворец край Неапол
    Приказният дворец край Неапол

Недалеч от Неапол, в сърцето на Казерта, се намира един от най-изящните дворци в Европа.

Той е строен за неаполитанските крале. По подобие на Версай, дворецът Реджа ди Казерта предизвиква едно специално вълнение със своята пищност и изключителна красота.

Строителството му започва през 1752 г., а проектът е дело на холандския архитект Луиджи Ванвители. Резиденцията е на 5 етажа и има 1200 стаи. Изграден е хидропарк с невиждан дотогава инженерен замисъл.

Вижте най-изгодните самолетни билети от eSky от София до Неапол.

Приказният дворец край Неапол

Към него се навлиза през внушително централно стълбище. Впоследствие се влиза в тронната зала, където може да се усети бароковият дух. Посетителите могат да посетят и кралските покои, което прави досега и близостта с историята още по-въздействащи. Те могат да надзърнат дори в най-личното пространство на кралските особи – един от будоарите в замъка.

По време на обиколката може да бъде видян и личният асансьор на кралицата, който е бил задвижван от човешка сила, а интересният му механизъм е пресъздаден чрез макет. Разходката приключва с посещение на трите библиотеки, които ще ви смаят с изобилието от литературни и научни томове. 

В парка около двореца пък може да видите впечатляващи фонтани и басейни, всеки от които представлява различна композиция от фигури.

Приказният дворец край Неапол

Интересен факт е, че дължината на двете главни алеи, водещи от двореца до най-горния фонтан, е 3 км. Архитектът обаче създава оптична илюзия, че разстоянието е по-късо, което е постигнато чрез терасиране на фонтаните и нивата на парка.

***

Още изгодни двупосочни билети България - Италия от eSky:

София - Рим
София - Верона
София - Милано
София - Сицилия
София - Болоня
София - Флоренция