Приключения по поречието на Тара

  • Приключения по поречието на Тара
    Приключения по поречието на Тара

Река Тара, по-позната като „Сълзата на Европа“, е една от най-дългите на Балканския полуостров и тече през Черна гора и Босна и Херцеговинa. 

Своето второ наименование тя получава, заради кристално чистите си и бледосини води, в които веднага бихте искали да се потопите

Интересен и малко известен факт, е че красивата река образува каньонкойто е вторият по големина в света, след Гранд Каньон на река Колорадо в САЩ. Тара минава през множество живописни водопади, бързеи и места на ленивост, дълбаейки пролом, дълъг 78 км, който е с над 1300 м височина. Каньонът на река Тара е под защитата на ЮНЕСКО от 1977 г. и е сред топ 25 признати световни природни богатства. Също така това природно чудо е защитено от международната конвенция по програмата „Човек и биосфера“ като екологичен резерват. 

Приключения по поречието на Тара


Водата на „Сълзата на Европа“ е толкова чиста, че може да се ползва за пиене без да е необходимо да преминава през каквито и да било пречиствателни системи. Това, примесено с факта, че местността се отличава с впечатляваща живописност, привлича много приключенци, любители на природата. Отидете ли там, можете да се насладите на множество водни каскади (като най-известните от тях са Лъжите на дявола, Бял камък и Горни и Долни Тепачки Бук), красива флора и характерни за мястото малки сини вдлъбнатини в каньона.

Друг интересен факт е, че реката е известна и с това, че е едно от най-трудните рафтинг трасета в Европа. Затова сред посетителите ѝ са любители на екстремните спортове и усещания. Освен това мястото е перфектно за къмпингуване.

Oще нещо впечатляващо по поречието на реката – Джурджев мост, който се извисява над каньона и свързва двете му страни. Той е 150 м висок и е известен е с това, че е един от най-високите автомобилни мостове в Европа.

Приключения по поречието на Тара

Поречието на река Тара е малко извесна дестинация, която обаче със сигурност си заслужава да бъде посетена и преживяна.