Проклятието на италианския остров Гайола

  • Проклятието на италианския остров Гайола
    Проклятието на италианския остров Гайола

Остров Гайола се намира в близост до неаполитанското крайбрежие и представлява две съседни малки островчета, свързани от къс и тесен мост, който прилича на част от природния релеф. На единия от островите се издига усамотена вила, а вторият е необитаем. През Античността островът е помещавал храм на Венера, наред с други римски сгради, чиито останки днес са видими на твърдината и сред околните води. Вилата е построена в средата на ХІХ в. 

Островът създава впечатление за чудесно място за отдих. Обаче сред жителите на околността той е печално прословут като прокълнат поради преждевременната смърт и неволите на неколцина от собствениците му.

Поредицата от злополуки започва около 1920 г., когато тогавашният стопанин бива открит мъртъв, увит в черга. Скоро след това съпругата му се удавя.

Всеки следващ стопанин бива сполетяван от трагично нещастие: един получава сърдечен удар, следващият се самоубива в лудница в Швейцария, друг пропилява имуществото си с безпътен живот, внукът на четвърти бива отвлечен.

Островът е бил притежание и на Джани Анели, управител на “Фиат”, чийто единствен син се самоубива. След смъртта на сина му и племенникът му Умберто Анели, подготвян за наследник на поста, умира от рядко раково заболяване едва 33-годишен. Последният собственик лежи в затвора поради упадъка на неговата компания за застраховки.

Днес вилата е изоставена и безлюдна. Та кой ли би посмял да заживее там?