Проучване показва, че въздухът в дома ви е по-мръсен от въздуха навън. Вижте защо!

  • Проучване показва, че въздухът в дома ви е по-мръсен от въздуха навън. Вижте защо!
    Проучване показва, че въздухът в дома ви е по-мръсен от въздуха навън. Вижте защо!

Когато чуете или прочетете за „замърсяване на въздуха“, първите неща, които ви хрумват, са димът, който излиза от фабриките и ауспусите на автомобилите. 

Въпреки това, колкото и лошо да е замърсяването на външния въздух, мръсният вътрешен въздух е истинската опасност. Да, прочетохте това правилно, въздухът във вашата къща, на работното място или дори във фитнеса може да бъде много по-опасен от въздуха навън.

Бихме искали да ви дадем повече информация за това и да се надяваме да повиши повече информираността за рисковете за здравето, които представлява.

Според проучване, въздуха в затворени помещения може да бъде много по-замърсен от въздуха отвън. И е изчислено, че повечето хора прекарват 90% от живота си на закрито, независимо дали това е домът им, училището, работата или друго място, което е частна или обществена закрита среда.

Въздухът във вашата къща обикновено е смес от замърсители на открито, като тези от превозни средства или фабрики. И втората част от него са замърсители на закрито, като източници на горене и емисии от строителни материали, обзавеждане и електронно оборудване. Влагата, почистващите препарати и химикалите също са много опасни и могат да замърсят въздуха във вашето жизнено пространство. Друга причина за нездравословния въздух са обитателите, например пушачи или дори домашни любимци.

Проучване показва, че въздухът в дома ви е по-мръсен от въздуха навън. Вижте защо!

Това само показва, че много хора са изложени на риск да вдишват замърсен въздух всеки ден. В допълнение към това лошото качество на въздуха е още по-вредно за уязвимите групи като деца, възрастни хора или хора, страдащи от респираторни и/или сърдечно-съдови заболявания.

Това изследване показва, че замърсеният вътрешен въздух може да засегне децата повече от външния въздух. Дихателната система е основна цел за замърсители на въздуха и това може да доведе до дълъг списък от проблеми за детето.

Втората група от хора, които имат най-висок риск от здравословни проблеми поради замърсен въздух, са възрастните. Изследване от страна на Европейската белодробна фондация разкрива, че замърсяването на въздуха в затворени помещения в старчески домове има особено голям ефект върху дихателната система на по-възрастните жители и тяхното качество на живот.

Това проучване твърди, че спад в индекса на качеството на въздуха може да намали вашата производителност с 5%. Така че замърсеният въздух е лош за нас по повече от един начин.

Проучване показва, че въздухът в дома ви е по-мръсен от въздуха навън. Вижте защо!

Експертите предлагат да се инсталират сензори за околната среда. Те могат да проследяват качеството на въздуха, който дишаме, да ни дават критична информация за нещата, които дишаме, и да ни помогнат да разберем кога да се борим с него. Можем да правим и други неща, за да подобрим качеството на въздуха в нашите къщи, работни места и училища, като обръщаме внимание на неща като:

  • Вентилацията е от ключово значение за подобряване на качеството на въздуха в помещението. Правилно инсталирана система за отопление, вентилация и климатична система може да помогне за предотвратяване на натрупването на замърсители. Освен това, уверете се, че имате отдушник точно до запалимите си уреди и винаги го поддържайте чист.
  • Сушилнята за дрехи трябва да се вентилира директно навън.
  • Не трябва да съхранявате каквито и да било химикали, пестициди, почистващи препарати или бензин в жилищното си пространство.
  • Ограничете използването на неща като цигари, свещи и скара на закрито.
  • Дръжте прозорците си отворени, когато почиствате с химически продукти, почистващи препарати, разтворители и т.н.
  • Вашият вентилатор в банята трябва да работи в продължение на 60 минути след като си вземете душ.
  • Добрият филтър за прахови частици или уред за почистване на въздуха е много важен.

Някой от вас опитвал ли се е да се бори със замърсения въздух във вашите домове? Моля, споделете вашия опит с нас.