Птицата, която ядяла хора в Нова Зеландия

  • Птицата, която ядяла хора в Нова Зеландия
    Птицата, която ядяла хора в Нова Зеландия

Преданията на маорите от Нова Зеландия разказват страховити истории за черно-бялата птица Те хокиой, която можела да „надбяга ястреба до небесата”, отвличала децата им и ги убивала.

Първият писмен документ за легендата е оставен от някогашния губернатор на Нова Зеландия сър Джордж Грей. Сведения за изчезналата птица могат да бъдат намерени и в пещерни рисунки

С помощта на модерна технология наскоро било установено, че въпросното животно е орелът на Хааст – страшен хищник, два пъти по-голям от съвременните орли. За пръв път негови кости били намерени в блатата на Нова Зеландия от сър Юлиус фон Хааст през 1870  г. Тогава той заключава, че птицата е мършояд, тъй като човката ѝ напомня тази на лешояд – с „качулки” над ноздрите, които пречат на месото да влиза в дихателния тракт на животното, докато то рови из разлагащите се трупове.

Съвременни скенери обаче разкриха, че тя е имала скелет, който е бил достатъчно здрав, за да издържи на смъртоносен удар, който тя можела да нанесе, стрелкайки се със скорост от 80 км/ч. Внушителната птица имала размах на крилете 3 метра и тежала около 18 кг. Ноктите ѝ били подобни на тези на тигър и буквално можела да троши кости с тях, както и можела да се спусне и отнесе цяло дете.

Птицата, която ядяла хора в Нова Зеландия
Снимка: wikipedia.org

Те хокиой се хранел с хора, но обичал да похапва и безкрилите птици моа, чиито размери са още по-впечатляващи – височина до 2,5 метра височина и тегло до 250 кг

Орелът на Хааст е уникален феномен заради природата на Нова Зеландия, тъй като там няма големи млекопитаещи, заради изолацията на островите от другите континенти. Ето защо птиците запълвали празнините, заемани на други места от едрите животни като рогатия добитък и хищниците.

Учени определят орела на Хааст не просто като голяма хищна птица, а като местния еквивалент на лъва. Смята се, че видът е изчезнал заради увеличаването на човешкото население, което е унищожило стадата от гигантските птици моа и е победило във войната със страшния летящ човекоядец.