Ръководство за историческия Санкт Петербург

  • Ръководство за историческия Санкт Петербург
    Ръководство за историческия Санкт Петербург

Санкт Петербург е основан от Петър Велики преди малко повече от 300 години. Въпреки че столицата се премества в Москва след Февруарската революция през 1917 г., Санкт Петербург все още е известен като „северната“ или „културна“ столица на Русия.

Разгледайте изкуството, архитектурата и историята на великия и втори по големина град в Русия.

На картата Санкт Петербург се вписва в триъгълник, линиите му са изтеглени по Финландския залив, канала Обводни и река Нева; реката разделя града на две приблизително равни части. На юг от Нева е центърът на съвременния Санкт Петербург, на север - остров Василиевски и Петроградка. 

Град на площади

Ръководство за историческия Санкт Петербург
Снимка: pixabay

Санкт Петербург е град на площади. В самото сърце на града се намира Дворцовият площад, облицован от Зимния дворец от едната страна и бившия Генерален щаб от другата. Днес и двата са част от Ермитажа, с една от най-добрите колекции на изкуството в света. Центърът на площада е зает от високата петдесет метра Александърска колона, покрита с ангел, символизираща руската победа над Наполеон през 1812 година. 

Точно до Дворцовия площад е Адмиралтейството, бивш щаф, превърнат в пристанище. Полюбувайте се на прочутия шпил на Адмиралтейството, покрит със златен кораб - един от символите на града. Спрете в близкото кафене Bonch за бърза хапка. Освен отлично кафе, Bonch предлага храна в европейски стил, а прозорците му от пода до тавана са чудесни за хората, които обичат да гледат навън.

Ръководство за историческия Санкт Петербург
Снимка: pixabay

Насочете се надолу по улица "Большая Московская" до площад "Св. Исак" и застанете в сянката на катедралата "Св. Исак" (най-голямата в града), разгледайте статуята на император Николай I и забележете луксозните хотели Astoria и Angleterre и огромния Мариински дворец. Дворецът е разположен срещу Синия мост - най-широкият в града (почти 100 метра). Вижте впечатляващия неокласически интериор и се изкачете до върха на огромния му купол за панорамна гледка към града.

Ръководство за историческия Санкт Петербург
Снимка: pixabay

Между катедралата и насипа на река Нева се намира Сенатският площад, където се е състояло Декабристкото въстание през 1825 г. Днес основната атракция е Бронзовият конник, изобразяващ самия Петър Велики, паметник, увековечен в едноименната поема на най-известния руски поет, Александър Пушкин. Площадът е кръстен на бившата сграда на Сената, която е с лице към Конника. Точно до него е светият синод и централната изложбена зала на Манеж, в която се провеждат редовни изложби за съвременно изкуство.

Невски проспект

Писателят от 19-ти век Николай Гогол описва Невски проспект като „универсалния канал за комуникация в Петербург“ в история, наречена на главната пътна артерия на града. Това определение все още е вярно; Невски е най-оживената крайбрежна алея в града, витрина на най-доброто, което бившата столица може да предложи. 

Сградите на Невски са преустройвани многократно - най-скорошното възстановяване е било по време на управлението на последните трима царе, от 1860-те до 1910-те години. Сградите обаче се придържат към същите архитектурни принципи, разработени от Карло Роси през първата половина на 19 век: монотонни линии на сгради с еднаква височина, от време на време разбити от водни пътища, площади или църкви.

Ръководство за историческия Санкт Петербург
Снимка: pixabay

Една такава църква е Казанската катедрала, заобиколена от внушителна колонада, проектирана да прилича на базиликата "Свети Петър" в Рим. Построена като дом на особено почитаната икона „Казанската Богородица“, Казанската катедрала по ирония на съдбата се превръща в музей на атеизма по съветско време.

Ръководство за историческия Санкт Петербург
Снимка: wikimedia

От другата страна на улицата, на ъгъла на Невски проспект и канала Грибоедов, можете да видите сградата Зингер, построена в руски стил ар нуво и покрита със стъклен глобус. Днес в него се помещава най-голямата книжарница в града и кафене "Зингер" на втория етаж. Спрете там за капучино и невероятна гледка към Казанската катедрала. 

По-надолу по улицата е Болшой Гостини Двор, което означава „голям търговски двор“. Това е най-старата търговска аркада в Санкт Петербург, която обхваща цял блок. Възхищавайте се на архитектурата му, но най-добре е да пазарувате на друго място. Например, спрете на Купец Елисееви, разположени по средата между канала Грибоедов и река Фонтанка. Проектирана в модерен стил, тази разкошна хранителна зала предлага всякакви деликатеси. Като алтернатива можете да отпиете чаша вино под гигантска палма. 

Ръководство за историческия Санкт Петербург
Снимка: pixabay

Друг акцент в Невски е мостът Аничков над река Фонтанка, проектиран от Питър Клод. Четирите коне символизират борбата между човечеството и природата, но според градската легенда, ако погледнете под опашката на коня, можете да видите изображение на човек, който е обидил Клод. 

Невски проспект не е известен с добри възможности за хранене и пиене, така че след Аничков мост, завийте надясно към улица Рубинщайна, главната ресторантска улица на Санкт Петербург. Опитайте Фартук за бургери, фалафел и различни домашно приготвени храни, както и занаятчийска бира и коктейли;