Разходка в Рейкявик

  • Разходка в Рейкявик
    Разходка в Рейкявик

Крайбрежната столица на Исландия Рейкявик е най-големият град в цялата страна. Но в сравнение с други столици, тя може да ви се стори малка по размер, но със сигурност има с какво да ви плени.

Очарованието на Рейкявик е навсякъде. Притежава неоспорима, всемогъща естествена магическа сила.

Започнете разходката си до Hallgrímskirkja с обиколка по хълмистата търговска улица Laugavegur. Разгледайте сладките бутици и магазини за дрехи, преди да се насочите към изключително високата забележителност. Трудно е да пропуснете нейната внушителна, назъбена структура.

Hallgrímskirkja е лутеранска църква, висока 74 м, проектирана от архитект Гурджон Самуелсон. За изграждането на църквата са били нужни 41 години: строителството е започнало през 1945 г. и е приключило през 1986 г., но забележителната кула е завършена много преди да бъде завършена цялата църква. Входната такса струва 900 ISK (приблизително 5,70 британски лири) на човек, но си струва да стигнете до върха за известните 360-градусови гледки към планините и цветните къщички наоколо. 

Разположен в центъра на Рейкявик, той е една от най-известните забележителности на града и е видим в целия град.

Красотата на Рейкявик се крие в много неща, но това, което наистина я усилва, са многото смело оцветени графити, превзели стени на магазини и сгради.

Центърът на Рейкявик е особено известен с тези рисунки, които започват да се появяват през 2015 и 2016 г., насърчавани и привлечени от музикалния фестивал на Iceland Airwaves.

Рейкявик е толкова горд със своето улично изкуство, че дори се предлагат безплатни карти с насоки към тези места за посетители.

Рейкявик е известен с това, че е скъп град за хранене. В същото време има една малка тайна - вкусна улична храна, от корейски баончета до класически хот-дог щандове, разпръснати из целия град.

Само вие можете да бъдете съдия - макар че сме сигурни, че ще се съгласите, че уличната храна е доста вкусна.