Регенсбург: Любов към миналото

  • Регенсбург: Любов към миналото
    Регенсбург: Любов към миналото
  • Регенсбург: Любов към миналото
    Регенсбург: Любов към миналото
  • Регенсбург: Любов към миналото
    Регенсбург: Любов към миналото

Жителите на Регенсбург осъзнават любовта си към средновековния си град доста късно. През 60-те години на миналия век имало планове за разрушаване на историческия обект и за изграждането на нов град на негово място. Днес всички са щастливи, че не се е стигнало дотам, и от 70-те години за стария град се полагат много грижи - историческото наследство се реставрира и съхранява старателно. Всяка година милиони посетители виждат, че това си струва. 

В Регенсбург има 1500 защитени сгради, които са паметници на културата. 984 от тях формират „Средновековния град с района Щадтамхоф“, който от 2006 г. е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Каменният мост, готическата катедрала Петерсдом, Старото кместство и манастирът „Св. Йоан“ са само малка част от най-важните забележителности.

Колкото великолепен да е средновековният град, толкова разнообразен е и културният живот в Регенсбург. Тук традиционни и модерни елементи се съчетават с влияния от цял свят. Всеки може да намери нещо, което обича, сред безбройните театрални и танцови представления, концерти, тържества, изложби и други културни предложения - възможностите са безкрайни. Провеждат се както на закрито в исторически обекти, така и на открито на площадите. А по малките улички на средновековния град безбройните ресторанти, барове, кръчми и дискотеки приканват гостите и не позволяват на нощта да свърши.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук!