Рибарица: Най-дългото село в България

  • Рибарица: Най-дългото село в България
    Рибарица: Най-дългото село в България
  • Рибарица: Най-дългото село в България
    Рибарица: Най-дългото село в България

Знаете ли кое е най-дългото село в България? То се протяга в полите на Тетевенския Балкан в продължение на 14 км и ще ви очарова с девствена природа, чист въздух, изпълнен с аромат на билки, и гостоприемна атмосфера. Симпатичните къщички на село Рибарица са накацали по двата бряга на река Бели Вит, на около 120 км от София, разказва Цанка Донкова от iNews.bg.

Ако искате да се потопите в спокойствието на природата, може да го направите по различните туристически маршрути, които ще ви отведат до хижите над селото. Най-привлекателните от тях са хижа "Вежен", хижа "Георги Бенковски", хижа "Васильов" и хижа "Ехо".

А докато следвате лъкатушещите пътеки, можете да усетите вълшебството на планината, неповторимата атмосфера и очите на самодивите, които ви наблюдават, докато играят по поляните. Дори може да видите силуета на нелечимо болната дъщеря на Иван Асен II – Тамара, която бере билки от поляните, както разказват легендите.

Рибарица, освен да ви потопи в магията на природата, може да ви пренесе и в друго време. Ако сте любител на историята, ще имате възможност да се потопите в корените на миналото, а защо не и да откриете нещо ново. Историята на селото идва още от древността. Над 20 тракийски могили са пръснати по земите му. Многобройните следи от времето на Римската империя и останки от каменен мост сочат, че през местността е имало главен римски път, който е минавал от Дунав за Пловдив и Константинопол. Въпреки, че официално е обявено за село около 40 години след Освобождението на България, то е съществувало още от времето на Второто българско царство.

По време на Априлското въстание село Рибарица е било център на драматични събития. Георги Бенковски – един от водачите на въстанието, е убит на 25 май 1876 г. в местността Костина. В негова памет през 1908 г. е издигнат паметник до кладенеца, наречен "Кърваво кладенче", защото в него е измита отсечената глава на войводата.

Всяка година на 25 май се организира възпоменателно честване – "Живата картина". Актьори разиграват сцената на убийството на Бенковски и залавянето на другарите му. Кулминацията е скачането на Захари Стоянов в ледените води на реката и така става единственият, който успява да се измъкне от засадата.

Освен природа и история село Рибарица предлага и модерни забавления като басейни, пейнтбол игрище, вагон-ресторант и други. Тук е идеалното място да изпробвате или практикувате своите риболовни умения в един от многобройните рибарници.