Розовият сняг в планините

  • Розовият сняг в планините
    Розовият сняг в планините

Чували ли сте за „червен сняг“? 

Ако сте били някъде високо в планини, където има алпийски климат, вероятно сте попадали на този много странен феномен. Той оставя хората изненадани в първия момент, защото няма директно логично обяснение. Розовите петна в снега са били известни от хиляди години и никой не е могъл да даде обяснение за тях.

Всъщност, първият, който споменава феномена, е древногръцкият философ Аристотел. След него мнозина катерачи, изследователи и учени са се чудели какво се случва в снега на 3000-3500 метра, основно на места, където температурите са под нулата през цялата година. Ако стъпите в такъв сняг, ще оставите отпечатък по ботушите си в цвят на диня. Затова и този сняг често е наричан „динен“.

35377

Причината за необичайния цвят се дължи на т.нар. снежно водорасло кламидомонас нивалис (Chlamydomonas nivalis), което е зелено, но съдържа и червен пигмент, предпазващ го от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Противно на повечето водорасли, зимното водорасло се справя отлично в студа. През зимните месеци то преживява под снега и разцъфва през пролетта и лятото. То е и причината в снега да се появяват розови петна, когато го настъпите, без да знаете. Другата причина за петната е увеличаване на температурата, което води до загниване и умиране на водораслите. Това явление е най-типично за планините Сиера Невада, Калифорния. 

35378