Русе – градът на Нобеловия лауреат Елиас Канети

  • Русе – градът на Нобеловия лауреат Елиас Канети
    Русе – градът на Нобеловия лауреат Елиас Канети

Трудно би се намерил русенец, който не е чувал изречението „Всичко, което по-късно преживях, се беше случило вече в Русчук“.

Цитатът, уловил толкова точно и вълнуващо духа на Русе, всъщност принадлежи на белетриста, драматурга и нобеловия лауреат Елиас Канети и с него започва автобиографичната му книга “Спасеният език”.

Нобеловият лауреат и Русе

Канети е роден на 25 юли 1905 г. в Русе. Макар и живял сравнително кратко в крайдунавския град, той цял живот носи спомените за детството си в България.

Канети завършва химия във Виенския университет, но така и не работи по тази специалност, а се влюбва в литературата и философията. Белязан от две световни войни, живял в различни точки на Европа, при все различията на културите, той се оформя като един от най-големите белетристи на ХХ век. Творецът е носител на редица престижни награди, а през 1981 г. получава Нобелова награда за литература именно за романа си, свързан най-много с живота му в България - “Спасеният език”.

До смъртта си на 13 август 1994 г. в Цюрих Канети поддържа връзка с Русе. Днес с живота на писателя се свързва малка едноетажна къща на улица “Гурко”13 , в която е живяло семейството му и много по-популярният Търговски дом „Канети“.

Търговски дом „Канети“

Дом Канети е бил използван за търговски цели от семейството на Елиас Канети. По времето, когато семейство Канети се преселва в Русе, градът е административен център и главен град на обширния по територия Дунавски вилает, простиращ се от Ниш до Тулча. Динамичното стопанско развитие, оживеното пристанище, удобните транспортни връзки със Западна Европа са причината заможната фамилия Канети да напусне Одрин и да се засели тук.

Къщата е построена през 1898 г. от архитекта Нигохос Бедросян. Магазинът е бил използван за продажба на едро на хранителни стоки. В своите мемоари („Спасеният език”) Канети описва своите ранни спомени за магазина. След като семейството напуска Русе, помещенията се използват за магазин за мебели. След 1993 г. сградата стои неизползвана.

Едно алтернативно място за култура

Международно дружество „Елиас Канети” разработва концепция да превърне стария офис на семейството на Елиас Канети в международен културен и научен център. За да реализира това намерение, българската държава предоставя къщата на дружеството с решение на Министерски съвет. Поради неизяснени правоотношения за собствеността и съдебни спорове, се забавя създаването на културен център.

В момента къщата се използва като алтернативно място за концерти, пърформанси или за изложби. Международно дружество „Елиас Канети” успява в усилията си да развие Дом Канети в известен форум за съвременно изкуство и култура.

В Русе името на Канети носят площад, местната професионална гимназия по икономика и управление и учредената през 2005 г. национална литературна награда.

Интересен факт е, че според неофициални източници на церемонията по връчване на Нобеловите награди в Стокхолм пред големия белетрист била поставена табелка, на която пишело “Елиас Канети, Русчук”. Канети е австрийски писател, по документи английски гражданин, а последните години от живота си прекарва в Швейцария. Въпреки това той винаги е държал да подчертава връзката си със своя роден град. Онзи незабравим пъстър Русчук, описан от него с такава любов в книгата, донесла му голямата литературна награда на Шведската академия.