Рядко срещан природен феномен във Финландия

  • Рядко срещан природен феномен във Финландия
    Рядко срещан природен феномен във Финландия

Тайнствените образувания, приличащи на топки с различни размери бяха забелязани във Финландия

Един от свидетелите, който живее в района, казва, че никога не е виждал подобно нещо за 25 години живот в близост до морето. 

Въпреки че тази гледка изглежда като от друг свят, експертите ни уверяват, че не става въпрос за магия или извънземни. Това явление обаче изисква някои специални условия.

Температурата на водата трябва да е близо до точката на замръзване, а температурата на въздуха трябва да е малко под нулатаТрябва да е достатъчно ветровито, за да могат да се образуват вълнички и плажът трябва да е пясъчен и плитък.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

#jäisetpallot #merenmuokkaama #frozenice #kaunisluonto #uskomattomankaunista #luonnonvoimaa #beautiful ##amazingnature #beautifulearth #frozenballs #madebythesea #amazing #hailuoto #finland

Публикация, споделена от Marja (@marjaran) на Ное 5, 2019 в 11:24 PST

Топките обикновено се оформят около нещо. Това може да бъде слой от киша, парче боклук, малък пясъчник, камъче или снежен кристал. Докато водата замръзва около тези неща, вятърът ги кара да се въртят и в крайна сметка създава бучки във формата на сфера. И те растат, докато вълните не ги изтласкат на брега.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

#pallomeri #hailuoto #majakka #jääpallot #jää #ice #lokakuu19 #lumipallo #snow #snowball

Публикация, споделена от Sirpa Tero (@sirpatero) на Ное 5, 2019 в 5:33 PST

Правилните условия са важни, защото твърде много вятър може да предотврати образуването на топките. И ако няма вятър, ледът ще замръзне на брега.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Ihania palleroita ❤ #Hailuoto #Marjaniemi #meri #ranta #kivi #jää #kivi #jää #lumi #lumipallo #sea #beach #rock #ice #snow #snowball

Публикация, споделена от Raili Kujala (@railikujala) на Ное 6, 2019 в 6:12 PST

Природата никога не спира да ни изненадва.