Сандански: Най-слънчевият град

  • Сандански: Най-слънчевият град
    Сандански: Най-слънчевият град
  • Сандански: Най-слънчевият град
    Сандански: Най-слънчевият град
  • Сандански: Най-слънчевият град
    Сандански: Най-слънчевият град

Често сте чували от близки и познати, че след морето смятат да отскочат до Пирин – в Сандански. Особено ако имат малки деца. Изглежда парадоксално, но планинското градче е най-слънчевото място у нас – по-слънчево и от морския бряг. Слънцето грее тук над 2450 часа годишно.

Амфитетралното разположение на Сандански върху югозападните склонове на планината, по долното течение на. Санданска Бистрица, му осигурява уникален климат. Въздухът е невероятно чист. Алергените в него са най-малко в сравнение с останалата част на страната. Снегът не се задържа дълго. Зимата е мека и влажна, а лятото си е направо хладно, ако го сравним примерно с лятото в Пловдив.

Затова, дори и да не си давате сметка, ако сте родител, бързате след морето към Сандански. За да доукрепне хлапето.

Ако за вас Сандански е преди всичко балнеолечебен център, то да не пропуснем да споменем, че водата от многобройните минерални извори има уникален химичен състав, няма цвят и мирис, приятна е на вкус. Идете ли там, няма начин да не чуете за “Турската баня”, “Чешмата на Мирото”, “Парилото”.

След всичко казано става ясно как е било възможно двамата братя Козма и Дамян – народни лечители – да церят всякакви болести само с помощта на вярата.

Най-добре е да тръгнете за Сандански, без да имате нужда от лечебните му свойства. На разходка, за кратък отдих, на почивка. Като при всяко селище, намиращо се на благословено място, и тук историята датира от древността. Можете да разгледате, да прочетете... Но използвайте времето най-вече за разходки на открито, за преходи към интересните околности. Наблизо са Роженският манастир, Рупите, Мелник, невероятното Кресненско дефиле, така обичано за рафтинг, живописният водопад „Попина лъка“.

Но нали помните – най-хубавата забележителност е самият Сандански – с неповторимия си въздух и с влюбеното в него слънце. Възползвайте се максимално от тези дарове. Ще ви помогне и градският парк – единствен в България с пясъчни алеи, най-добре поддържан у нас, оспорващ си първенството по големина единствено с варненската „Морска градина“. Можете да се полюбувате на изключително редките растителни видове, виреещи тук. Детски кътове, поддържани с любов, ще задържат в парка палавниците и ще ги укротят поне за малко.

Не се притеснявайте – и да нямате предварителна резервация, няма да останете без подслон. Все пак Сандански посреща туристи от цял свят. Като започнете от големите хотели и балнеоложки центрове, минете през кокетните нови хотелчета и стигнете до квартирите в частни къщи, обстановка, категории и цени има за всеки джоб и всеки вкус. Същото е и при заведенията за хранене и забавления – от пицарии и квартални кръчми до специализирани ресторанти с традиционна или модерна кухня.

Само си отделете време и тръгнете за слънчевия Сандански.