Сърфисти почистват плажа в Приморско

  • Сърфисти почистват плажа в Приморско
    Сърфисти почистват плажа в Приморско

Благородната акция по почистване на плажната ивица в Приморско ще се извърши навръх Международния ден на сърфинга - 16 юни!

На 16 и 17 юни ще се проведе и двудневно спортно събитие на Северния плаж в Приморско със закачливото заглавие - „сърф МАРмалад“. Програмата с водни спортове ще забавлява ентусиастите, присъединили се към акцията по почистване.

Инициативата ще се случи по-малко от две седмици след като благотворителен концерт, посветен на каузата, с участието на групите Мерудия, Tha Crew и Van Cock, събра близо 2000 лв, които ще бъдат вложени именно в организацията по почистванията.

Сърфисти почистват плажа в Приморско

Домакин на събитието на плажа в Приморско е сърф училище Akasha. Основателите му Илияна Стоилова и Йоан Колев съвместно със съорганизаторите от Surfrider Foundation Sofia избират символично именно датата 16 юни, на която в различни точки по цялото земно кълбо се отбелязва Международния ден на сърфинга.

Сърфисти почистват плажа в Приморско

Сърфистите целят да покажат, че чистотата на морето е сред техните най-високи ценности. Самото почистване пък, за което всеки желаещ може да се запише тук, ще запознае присъстващите с проблематиката със замърсяването на плажовете, най-вече с пластмаса, което придобива все по-застрашителни размери. Всеки записал се онлайн участва в томболата за прекрасни награди от партньорите на  Wind2Win Challenge - Runawave, Varrio Sport, Colour Monk, Basics Wear, Zoya, Nordics Oral Care.

Сърфисти почистват плажа в Приморско

След почивстването ще можете да се включите в работилници по лонгборд със свежите момичетата от Wildberries, демонстрации и уроци по уиндсърф от атлетите на Wind2Win Challenge, скимборд ще представят момчетата от SkimBoard Bulgaria.

Сърфисти почистват плажа в Приморско

В края на първия ден за всички трудещи ще има заслужен отдих с прожекция на сърфисткия филм “GIVEN” и дискусии по темата "Черно море, свободно от пластмаса", заедно със Surfrider Foundation Sofia, Грийнпийс България и За Земята. Локацията е  Beach Bar Color, Приморско – намира се точно до сърф училище Akasha. След края на акцията стартира и официалното парти на събитието.

Сърфисти почистват плажа в Приморско

Вторият ден, 17 юни, ще бъде посветен на йога и SUP йога от Lanetica Yoga & Spa и посещение на тракийското светилище Бегликташ, Маслен нос или разходка и почистване до плаж Парашкеви.

Сърфисти почистват плажа в Приморско

Пълната програма на събитието можете да видите тук.

***

WIND2WIN CHALLENGE : За Черно море, свободно от пластмаса

Серията от почиствания, част от които е „сърф МАРмалад“, е заложен като първа стъпка в проекта PLASTIC FREE BLACK SEA, заедно с информационна кампания за превенция на използване на пластмасови продукти за еднократна употреба. Главни цели на кампанията също са изграждане на навици за консумация на био разградими битови продукти, преизползването и рециклирането им.

Втората стъпка за представянето на цялостната картина със замърсяването на водите на Черно море, е снемането на проби от водата по цялото протежение на българското Черноморие. Кулминацията на проекта през тази година ще бъде WIND2WIN Challenge – първото предизвикателство за скоростно преминаване на черноморското крайбрежие с уиндсърф между с. Дуранкулак и с. Резово, което Илияна Стоилова и Йоан Колев предприемат през септември.

Сърфисти почистват плажа в Приморско

 

По време на предизвикателството се предвижда да бъде заснет и документален филм, който ще проследи цялото приключение WIND2WIN и проблематиката, която то засяга – замърсяването на българските черноморски води с пластмаса. Филмът ще наблюдава процеса, през който сърфистите трябва да преминат, за да се подготвят за предизвикателството, както и пътя към осъзнаването на мащаба на екологичните проблеми по Черноморието.

За пълно обезпечаване на всички звена по проекта обаче все още са нужни сериозни средства, за които екипа на WIND2WIN Challenge търсят финансови партньори, спонсори и дарители. За целта вече е стартирана IndieGoGo кампания, чиято цел е да набере средства за ефективно изпълнение на проекта, така че да даде най-добри резултати. Всички, които припознават каузата за Черно море без пластмаса, могат да дарят тук