Саудитска Арабия планира да строи футуристичен мегаград в пустинята

  • Саудитска Арабия планира да строи футуристичен мегаград в пустинята
    Саудитска Арабия планира да строи футуристичен мегаград в пустинята

Днес ще ви разкажем за един изключително амбициозният проект.

Става въпрос за идеята на саудитския принц Мохамед бин Салман, който иска да построи огромен град на насред пустинята. По план неговото строителство ще е на стойност от 500 млрд. долара. Името на проекта пък е „Неом“.

Според Wall Street Journal” има планове градът да бъде снабден с футуристични и дори съвсем непознати технологии. Саудитска Арабия възнамерява градът да бъде построен върху площ от 27 000 кв. км (за сравнение това се равнява на около 1/4 от територията на България.

Според плановете за изграждането на града в него ще има изкуствени облаци за дъжд в пустинята, роботи-домашни прислужници както и плаж с пясък, който свети в тъмното.

Саудитска Арабия планира да строи футуристичен мегаград в пустинята

Неом е в планът Vision 2000 на бин Салман да модернизира и разнообрази саудитската икономика, като в същото време намали зависимостта на кралството от твърди горива.

Саудитска Арабия е вторият най-голям производител на петрол в света. Икономическият просперитет на страната е тясно свързан със световните цени на петрола, които са променливи.

Създаването на този иновативен град ще включва технологии, която надхвърля границите на познатото, като част от тях са в процес на развитие и дори все още теоретични.

Докато саудитското правителство твърди, че градът ще привлече „най-ярките умове и най-добрите таланти“ в света, възникват и притеснения за това как ще бъде финансиран проектът, както и дали всичко, което е планирано, ще функционира според предварителните очаквания.