Саудитска Арабия ще привлича туристи с лукс по 100-километрова брегова ивица

  • Саудитска Арабия ще привлича туристи с лукс по 100-километрова брегова ивица
    Саудитска Арабия ще привлича туристи с лукс по 100-километрова брегова ивица

Една добра новина за почитателите на недостъпните места.

Девствената, скрита зад пясъчни дюни на Саудитска Арабия скоро ще бъде достъпна за туристите, които искат да посетят една от най-консервативните държави в света.

Страната ще започне да издава туристически визи този месец и се надява да привлече голям брой туристи.

До момента се разрешаваше само на поклонници да посещават Мека, Медина и Джеб. Визи се издаваха също на пътуващите заради бизнес и на хората, които имат роднини в Саудитска Арабия. Сега принцът на Саудитска Арабия обаче не се цели само в туристите.

Саудитците харчат повече от 26 млрд. долара годишно извън кралството за развлечения, стоки, услуги, луксозни продукти, ваканции и партита, защото нито едно от тези неща не може да се намери в страната им.

Принцът иска промяна, тъй като повече от две трети от 32-милионното население е на възраст под 35 години, което означава голям и бързо развиващ се пазар.

Правителството на Кралството е започнало работа по три мегапроекта с комплекси за местни и чуждестранни туристи, като един от тях е на Червено море. Брегова ивица с дължина 100 км ще бъде превърната в луксозен туристически район, като на нея ще бъдат построени скъпи хотели, увеселителни съоръжения и дори собствено летище.

Районът ще бъде „полу-автономна зона“, в която за чужденците няма да важат строгите закони на кралството. В комплексите няма да има разделение по полов признак, ще се разрешава и употребата на алкохол. Работата по проекта ще започне тази есен и ще приключи през 2022 г., като се очаква да разкрие 35 хил. работни места и да генерира приходи в размер на 4 млрд. долара годишно.