Сауна, въглен и ликьор

  • Сауна, въглен и ликьор
    Сауна, въглен и ликьор
  • Сауна, въглен и ликьор
    Сауна, въглен и ликьор
  • Сауна, въглен и ликьор
    Сауна, въглен и ликьор
  • Сауна, въглен и ликьор
    Сауна, въглен и ликьор

Когато се разболеят, финландците имат поговорка: „Ако сауна, въглен и ликьор не помогнат, значи състоянието ви е фатално“. Като това не означава, че тези три мощни лекарства трябва да се приемат едновременно, разбира се.

Финландия има 5,1 милиона души население и 1,7 милиона сауни. Кажи-речи по една сауна на всеки трима души. Тези цифри могат да ви кажат достатъчно по въпроса защо няма как да отидете в тази част на Скандинавието и да пропуснете да си вземете сауна. Финландците казват, че това е най-доброто място за водене на напрегнати преговори, защото двете страни ще се успокоят и по-лесно ще се намери разрешение на проблема. Тук сауната не е лукс, а място за срещи, повод да не мислите за нищо друго и да си починете истински поне два пъти седмично.

В сауната важат редица правила - казват, че там трябва да се държите все едно сте в църква. Не трябва да псувате, да разказвате истории, да викате – има си цял сауна етикет.

За да разберете защо сауната е толкова важна за финландците, трябва да се разровите няколкостотин години назад в историята. Сауната не е измислена във Финландия, но пък самата дума „сауна“ е финско-саамска. Хората са имали сауни от древни времена от Балтийско море до Урал. В началото те са били просто купчина нагряти камъни, около които са се събирали хора под временен заслон. По-късно фермерите във Финландия са имали сауна в дворовете си, която се е ползвала не само за отмора, но и за най-разнообразни други дейности като опушване на месо, пране на дрехи и ферментиране на малц.

След като в градовете започват да се строят жилищни блокове обаче, много финландци рискували да останат без сауна. Това си било сериозен проблем, затова по това време се появили първите обществени сауни, където имало отделни зони за мъже и жени, както и специални части, където редовните клиенти можели да си организират срещи в максимално неофициална среда (колко по-неофициална може да бъде от запотени голи тела, събрани в дървена къщурка), както и да си правят популярното състезание кой ще издържи по-дълго в горещината. Това съревноваване не е никак здравословно (има и нещастни случаи) и силно се препоръчва да не го пробвате, но много хора все още си го организират.

Днес почти всеки нов финландски апартамент разполага със собствена сауна, която се намира до банята.

Охлаждането след сауната е също толкова важно, колкото и нагряването. То не трябва да е много рязко, но ако отидете във Финландия зимата, спокойно можете след сауната да скочите в ледената вода на някое езеро (сауните много често са в близост до езера и реки) или да се овъргаляте в снега. Не че това се счита за нормално, но пък и не е като никой да не го прави. Най-добрият вариант е да намерите сауна сред природата и да се охлаждате навън или пък в басейн или естествен водоизточник през лятото. А, и не забравяйте накрая да се потупате с брезовите клонки, които ще намерите в сауната.

Ето затова да си вземеш сауна (въглен и ликьор) във Финландия означава да преживееш Финландия. По автентичен начин.