Създадоха реплика на фреските от Сикстинската капела

  • Създадоха реплика на фреските от Сикстинската капела
    Създадоха реплика на фреските от Сикстинската капела

През последните 18 години пенсиониран графичен дизайнер тихичко рисува реплика на Сикстинската капела на Микеланджело в местна църква в Мексико Сити.

Създателят на репликата е Мигел Франциско Макиас. Проектът му, който сега е изложен на тавана в църквата Perpetuo Socorro, е създаден благодарение на личните му спестявания и малка помощ от дарители. Макиас работи в събота и неделя с двама помощници. Работата е разделена на 14 платна, всяко от които е широко 14 метра. Мигел знаел, че няма да успее да рисува нагоре, както е правил Микеланджело, затова първо рисувал платната и след това ги прикрепял към тавана.

Авторът се вдъхновява да копира стенописите на Микеланджело, не само защото са зашеметяващо произведение на изкуството, а и защото осъзна, че таванът на Сикстинската капела има почти същите размери като този на местната църква. През 1999 г. Мигел пътува с приятели до Рим. Художникът прекарва часове, възхищавайки се от фреските. Спомня си, че остава, докато охраната не го моли да си тръгне.

Мигел също така измерил дължината и ширината на Сикстинската капела с стъпки. Записал размерите на малък лист хартия и при завръщането си, представил идеята на паството. Макар площта на тавана в църквата в Мексико Сити да е приблизително същата като на Сикстинската капела, тя е по-ниска, така че картините на Мигел изглеждат по-големи от оригиналите.

Неговото най-голямо желание, както и това на общността е, папата лично да посети църква в Мексико Сити. Дори това да не се случи, Мигел споделя, че "стенописите са нещо, което Бог е поискал от него да направи!