Село Хухла и неговите мистерии

  • Село Хухла и неговите мистерии
    Село Хухла и неговите мистерии
  • Село Хухла и неговите мистерии
    Село Хухла и неговите мистерии
  • Село Хухла и неговите мистерии
    Село Хухла и неговите мистерии
  • Село Хухла и неговите мистерии
    Село Хухла и неговите мистерии

Да забравиш село Хухла е невъзможно. Пътят до там ти се струва безкраен, завоите в планината също. Но стигнеш ли веднъж, изкачиш ли връх Свети Илия, можеш да обгърнеш с поглед планината и гръцките ниви отсреща. Трийсетина старци са останали сред стоте къщи, разхвърляни по границата, на 7 км от Ивайловград.

В това гранично село се провеждат културните празници Мистериите на Хухлаарт среща на творци от целия Балкански полуостров, организирана ежегодно от писателя и издател Иван Бунков. Има си и зимно издание, което се провежда около Трифон Зарезан (актуалната дата на събитието тук).

Зимните мистерии на Хухла търсят отговорите на редица екзистенциални въпроси като коя чушка е по-люта, кое вино е по-пивко – българско, гръцко или турско? Празникът включва народни традиции, изкуства, демонстрация на кулинарни умения, песни, танци – край огъня на открито и в селската кръчма.

Провеждането на Мистериите в село Хухла не е случайно. След системно проучване на терена около Хухла на бял свят се появяват много чудати неща.

Връх Свети Илия, около който се крепи селото, е светилище от 12 век преди Христа. Светилище, свързано с него, е и водопадчето на Хармищанското дере, до самата река Арда. Непосредствено до водопада се намират така наречените Камъни на цар Дарий, които според геолози са остатък от много стари златни рудници.

Съвсем наблизо до тези рудници се намира и калето на Хухла, за което историците пишат, че е средновековният замък Родостица, в който е отсядал цар Калоян при битките си с латините край Одрин. Археологическите разкопки на хухленското кале продължават и днес.

Според гръцкия траколог професор Трендафилос думата Хохла (старото име на Хухла) означавала клокочещ извор на старогръцки. Всички хухленци знаят, че на върха е имало клокочещ извор, около който е било изградено и древно тракийското светилище.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно вдъхновение за пътешествие, интересни събития и места!