Селото, в което се пътува само с лодка

  • Селото, в което се пътува само с лодка
    Селото, в което се пътува само с лодка

Селото Гитхорн в Холандия е известно с това, че в него няма да откриете автомобили или автобуси, както и други моторни превозни средства.

Идиличното местенце, някога наричано Нидерландската Венеция, не разполага и с пътища. Единствената опция за придвижване там е пътуването с лодка по канали, а целият район е изпълнен с уникална атмосфера, тишина, спокойствие и комфорт.

Повечето къщи в селото са разположени на островчета, свързани помежду си от 50 дървени моста. Из каналите пък можете да се придвижвате с най-различни по вид лодки и малки плавателни съдове, като дори може да си вземете под наем. Ако смятате да използвате лодка с двигател обаче, най-добре си набавете такава с електрически, тъй като дизеловите са забранени.

Селището е основано през 1230 г. от францискански монаси, идващи от юг. Според историята на населеното място, когато пристигат за първи път, основателите са удивени от огромния брой рогове от диви кози (вероятно удавили се от скорошно наводнение). Именно затова монасите кръщават селото Гитхорн, което в превод приблизително означава „кози рог“.

С течение на времето местните откриват множество залежи на торф. Затова те започват да правят разкопки там, където където намерят за добре и по този начин правят множество дупки в земята. Малко по малко те се превърнали в езера, а те – във веригата от канали, която виждаме днес.