Севиля – забележителности за един уикенд

  • Севиля – забележителности за един уикенд
    Севиля – забележителности за един уикенд
  • Севиля – забележителности за един уикенд
    Севиля – забележителности за един уикенд

Разходете се из живописния център на автономния регион Андалусия – Севиля. Смесицата от европейско и арабско влияние ще ви очарова. Ето кои са някои от най-интересните забележителности в Севиля, които да посетите.

Замъкът Алкасар (Real Alcazar de Segovia) – Той е издигнат върху руините на римска крепост. Изграден е в периода X XIV век. Можете да разгледате кралските апартаменти и красивите му градини. Архитектурата му отразява влиянието на арабския стил. Често оприличават формата му на нос на кораб. Намира се на хълм над стария град Сеговия. Входът е безплатен за студенти, пенсионери и инвалиди. Информация за билети и работно време тук.

Катедралата на Севиля (Catedral de Santa Maria de la Sede) – Тя е третата по големина в света. Изградена е в готически стил в периода XV-XVI век на мястото на джамия. Интериорът й е украсен с много златни елементи. Тук е погребан Христофор Колумб. Не пропускайте да се разходите в градината с портокалови дръвчета около катедралата.

Кулата Хиралда(La Giralda) – Това е камбанарията на катедралата и преди е била минаре на някогашната джамия. Днес кулата е най-високата сграда в града. Издига се на 70 м височина и от нея се разкрива невероятна гледка към Севиля. До върха й не водят стълби, а няколко рампи, но изкачването им не е трудно.

Златната кула(Torre del Oro) – Наречена е така, защото в миналото върхът й е бил покрит със злато, а в нея са се съхранявали благородни метали, взети от американците. Построена е през XIII век от мюсюлманския управител Абу Елда. Някога е била част от защитните стени на града. Днес в нея се помещава морският музей. Посещението му е безплатно всеки вторник. Издига се на брега на река Гуадалкивир.

Ел Постиго (El Postigo)– Това е най-известната градска порта на Севиля, която представлява арка, висока около 12 м. Построена е през 1107 г. от арабите. Пред портата има голям занаятчийски пазар с керамични и глинени съдове, цветя, обувки и кожени изделия на добри цени. Намира се в квартал Аренал(El Arenal).

Паркът „Мария Луиса” (Parque de María Luisa) – Той носи името на принцеса Мария Луиса, която през 1893 г. дарява част от територията на двореца си, за да бъде използвана като парк. Сред големия град този оазис от зеленина, езера, фонтани, цветя и много птици е най-доброто място за почивка и презареждане. В парка често се устройват концерти и тематични пазари. Намира се в централната част на града.

Площад Испания (Plaza de España) – Той е специално изграден за испано-американското изложение през 1929 г. Представлява красив комплекс от малки мостчета и езерца, където можете да се разходите с лодка. През нощта фонтанът е красиво осветен, а върху керамичните му плочки са изобразени моменти от историята на Испания. Намира се в края на парк Мария Луиса.

Арената за борби с бикове „Маестранса” (Plaza de Toros de la Real Maestranza) – Това е най-старата арена за борба с бикове в Испания. Строена е през XVIII век. На трибуните й се побират 14 000 души. Сезонът се открива през пролетта, когато има кориди всеки ден, и продължава до септември. Една корида продължава 3 часа. Най-скъпи са местата на сянка, а най-евтини тези на слънце. Към арената има и музей, в който ще видите автентични тореадорски костюми и аксесоари. Информация за билети и работно време тук.

Априлският панаир(Feria de Abril) – Това е празник на храната, музиката и доброто настроение. Провежда се след Великден в обособено за него пространство (Real de la Feria) в югозападната част на града. Там има увеселителен парк, а на територията на 12 улици се разпъват тенти с кулинарни изкушения и напитки. Навсякъде сноват пъстри колесници, жените обличат рокли за фламенко и слагат цвете в косата си, а мъжете яздят коне, облечени в традиционни испански костюми.

Музеят на фламенкото(Museo del baile flamenco) – Тук професионалисти ще ви покажат как да танцувате фламенко, ще видите картини, изобразяващи танца, а навсякъде около вас ще звучи страстната му мелодия. Всяка вечер в музея има танцова шоу програма, а през седмицата се организират ателиета. Намира се близо до катедралата. Информация за билети и работно време тук.

Музеят на изящните изкуства (Museo de Bellas Artes) – Той се смята за най-забележителната испанска галерия след Прадо в Мадрид. Помещава се в сградата на дворец от XIII век. В залите му са изложени шедьоври на изобразителното изкуство от Средновековието до днес. Тук ще видите творби на Ел Греко, Веласкес, Мурильо. Входът е безплатен за граждани на Европейския съюз. Уебсайт: www.museodebellasartesdesevilla.es

Археологическият музей (Museo Arqueológico) – Тук се съхраняват много предмети от древни цивилизации и епохи. Ще видите финикийски, иберийски, елински, римски, картагенски артефакти сред които и богата колекция от римски мозайки и иберийски фигурки на животни.Входът е безплатен за граждани на Европейския съюз. Намира се в парк „Мария Луиса”.

Дворецът Лебриха (Palacio de Lebrija) – Това е частна резиденция, чиято вътрешна подредба дава точна представа за автентичните дворци в Севиля. Можете да разгледате всички помещения с изискани мебели и картини, стълбището с красив махагонов парапет и мраморни стъпала, а залите и вътрешния двор са украсени с римски мозайки. Намира се в центъра на града. Информация за работно време и билети тук.

Музеят на изкуствата и традициите (Museo de Artes y Costumbres Populares) – В залите му ви очакват традиционни костюми и рокли, плетива, ръчно изработени дантели, керамични съдове, музикални инструменти, мебели и още много традиционни за културата на Андалусия предмети. Входът е безплатен за граждани на Европейския съюз. Намира се в парк „Мария Луиса”.

Фламенко – Можете да се насладите на страстни изпълнения в много ресторанти и барове в Мадрид, докато похапвате традиционни испански специалитети, както и по уличките в центъра привечер, когато улични музиканти и танцьори приканват минувачи да се включат в ритъма на фламенко. Оле!

Тапас – Това са основно хапки или предястия в богатство от комбинации: маслини, сирена, морски дарове, всякакви видове месо и зеленчуци. Разнообразие от специалитети ще откриете в тапас-баровете, които са почти на всяка улица в Севиля.

Паеля – Опитайте я! Има много разновидности на това традиционно испанско ястие, но съставките, които винаги присъстват са ориз, шафран и зехтин. Може да се гарнира с различни видове месо, зеленчуци и морски дарове. Зависи от личния ви вкус – подходящо е и за вегетарианци.

Сиеста – След хубавия обяд е време за кратка почивка от 12 до 14 часа или повече, ако желаете. Щом сте в Испания, правете като испанците и подремнете по това време. А и освен това, точно тогава слънцето е най-силно, така че какво по-добро предпазване от жегата от една хубава дрямка.

Магазини в Севиля По централните улици „Сиерпес” (Sierpes), Мартин Виа” (Martin Via), „Тетуан” (Tetuán), „Веласкез” (Velázquez) и „Куна” (Cuna) има най-много магазини и бутици за дрехи, обувки,бижута, сувенири. В квартал Триана (Triana) ще откриете рокли за фламенко и ветрила, както и красиви ръчно изработени керамични съдове. В квартал „Нервион” се намира най-големият мол в града – „Нервион Плаза”.

Нощен живот в Севиля Най-популярните ресторанти, барове и дискотеки са в квартал Аламеда(Alameda). Много барове ви очакват и по крайбрежието на река Гуадалкивир и в парка „Мария Луиса”. Щом сте в Севиля, не пропускайте да се насладите и на пищно фламенко шоу в някой от многобройните фламенко клубове в града.