Сейнт Китс е Гибралтар на Карибите

  • Сейнт Китс е Гибралтар на Карибите
    Сейнт Китс е Гибралтар на Карибите

Остров Сейнт Кристофър е бил познат под различни наименования. Преди векове са го наричали „Гибралтар на Карибите“, а по-известен е останал просто като Сейнт Китс. Сейнт Китс е част от островната група Лийуърд и се намира на 2100 километра югоизточно от Маями, Флорида.

Първият интересен факт за него е, че западната му част се намира в Карибско море, а източната – в Атлантическия океан. Втората е, че той е едната половина от карибска държава. Сейнт Китс и съседния Невис формират Федерация Сейнт Китс&Невис.

36373

За европейците Сейнт Китс е открит от Христофор Колумб през 1492 година, но испанците играят малка роля в историята му. От 15-и век насам островът е бил под контрола на англичани и французи, а от 1783 г. е под властта изцяло на британската корона. 

36376

Заради историческото си минало, Сейнт Китс е имал две добре укрепени крепости. Докато Форт Чарлс днес се руши, то Бримстоун Хил е една от най-добре запазените исторически укрепления в двете Америки. Най-голямата крепост в източните Кариби е построена на много стръмен хълм на брега на океана по чертежи на британски инженери и е изиграла ключова роля за опазването на Сейнт Китс от французите. Днес тя е част от Националния парк Бримстоун Хил Фортрес, който е в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство.

36372

Големината на Сейнт Китс е 168 километра, дълъг е 29 километра и е около 8 километра широк. Популацията на острова е 45 хиляди души, основно от африкански произход, а официалния език е английския. На Сейнт Китс има летище с полети до Лондон, Маями и Ню Йорк, както и ферибот. Местната железница пък провежда опознавателни туристически обиколки на острова.

36375

Освен заради крепостта и климата си, островът е известен и като крикет дестинация. Сейнт Китс и Невис се превърнаха в най-малката страна-домакин на Световното първенство по крикет, след като състезанието се състоя там през 2007 г. Друга любопитна подробност е, че на малкия остров има цели три медицински университета.