Вижте най-стария алпийски курорт!

  • Вижте най-стария алпийски курорт!
    Вижте най-стария алпийски курорт!

Знаете ли кое е най-старият курорт в Алпите? В наши дни той е един от най-известните и донякъде дори прилича на метрополис.

Това е Сейнт Мориц. Той впечатлява със своите изисканост и модерности. Освен това е бил първият домакин на редица световни първенства по зимни спортове.

Курортът се намира в окръг Малоя, на кантон Граубюнден, в швейцарските Алпи. Разположен е на 1800 м надморска височина, в долината Енгадин, на северния бряг на езеро Сейнт Мориц и на няколко км от най-високия връх в източната част на Алпите – Пиз Бернина.

Вижте най-стария алпийски курорт!
Снимка: Heribert Bechen Thanks/Flickr

Курортът е разделен две части – село Сейнт Морис, където са ситуирани ски ресурсите и бани Сейнт Мориц. Там водите извират от топлите минерални извори. Но притегателна сила на курорта се дължи най-вече на неговата природа! Около 65% от територията му е покрита с гори, реки, планини, ледници и необработваеми площи.
Вижте най-стария алпийски курорт!
Снимка: philippflenker/Flickr


К
урортът Сейнт Мориц може да е първенец по качество на условия за ски туризъм в Европа, но това със сигурност не са единственото му предимство. Градчето прелива от луксозни, но и уютни хотели, спа центрове, изискани бутици и културни забележителности.

Ако всичко това не ви стига, направете си разходка до Националния парк на Швейцария (първият в Централна Европа). Разположен върху площ от 172 кв. км, той обединява уникален растителен и животински свят. В него има и няколко колибки за отсядане, а ловът и риболовът са строго забранени.

Вижте най-стария алпийски курорт!
Снимка: Dennis Jarvis/Flickr

Там може да се разходите по популярните трасета за ски, да се с кабинков лифт до Пиз Корватч, където ви очаква изумителна ледена пещера. Посетете някои от близките туристически комплекси и обграждащи ги планински великолепия. Сигурни сме, че ще помните това пътешествие дълго време!