Шаманите из мистичните джунгли на Индонезия

  • Шаманите из мистичните джунгли на Индонезия
    Шаманите из мистичните джунгли на Индонезия

Днес ви отвеждаме в едно от най-затънтените кътчета на Индонезия – далечният и загадъчен остров Сиберут.

Той се намира на около 100 км от Суматра и е изцяло покрит с джунгли. Там няма нито електричество, нито тоалетни, нито питейна вода, но хармонията между хора и природа е лесно осезаема. 

За това пък се грижат не кои да е, а шамани, които са билкари, лечители и пазители на гората. Да се стигне до тях никак не е лесно, тъй като племената на Сиберут и до днес водят примитивен начин на живот. Джунглите, от своя страна, са задушни, влажни и труднопроходими, което ги прави цяло изпитание за тези, осмелили се да ги прекосят. 

Шаманите из мистичните джунгли на Индонезия


Къщите на местното население ментауаи са построени върху колове, заради тинята, която на места може да стигне до коленете. Те са разпръснати далеч една от друга в дълбините на джунглата и са най-вече в близост до потоци и реки. 

Шаманите на Сиберут (сикреи на езика ментауаи) са в центъра на обществения живот и празничните ритуали на местното население. Интересно е да се отбележи, че облеклото им се състои само от една препаска на слабините. Тя задължително трябва да е червена, а шаманите са единствените, които имат правото да я носят. Платът за оскъдното им облекло пък се оцветява с кората на дървото байко. За сметка на почти липсващите одежди целите тела на шаманите са татуирани и накичени с огърлици, гривни и украшения за глава. 
Шаманите из мистичните джунгли на Индонезия


Ако ви се удаде възможност, посетете това уникално, девствено местенце – линейното време, такова каквото го познаваме, там няма никакво значение. Никой от местните не знае на колко години е – пък и защо им е нужно? Те имат най-важното – хармония с природата.