Шибеник е гордостта на Хърватия

  • Шибеник е гордостта на Хърватия
    Шибеник е гордостта на Хърватия

Шибеник е град в Далмация, който е уникален за историята на Хърватия и днес е една от туристическите й перли.

Градът се намира на мястото, където река Кърка се влива в Адриатическо море и, за разлика от всички други градове по адриатическото крайбрежие, Шибеник е основан от хървати.

Въпреки че археологически разкопки показват, че местността е била заселена от дълбока древност, Шибеник е споменат за първи път в историческите извори през 1066 г. от грамотата на хърватския крал Петър Кресимир IV. Градът е станал център на неговата власт и затова е наричан и Кресимиров град.

38204

По-късно Шибеник е владян от венецианци, византиийци, унгарци и босненци, като от всички италианците са оказали най-голямо влияние до 18-и век. Венецианците го завземат през 1412 г., опазват го от турците, построяват крепостта „Свети Николай“, „Танажа“ и Шубичевац (Бароне) и накрая го губят от австрийците през 1797 г.

Интересни факти от историята на града:

1. През 1872 г. първият хърватски кмет е избран в Шибеник и той започва да модернизира града. През 1895 г. Шибеник става първият град в света, който ползва променлив ток за уличното осветление.

38202

2. По време на първата Югославска война Шибеник е бил нападнат от югославската армия и сръбските паравоенни части, които превъзхождат събраната набързо хърватска армия и местното опълчение. Въпреки това, Шибеник удържа атаката, но сръбските бомби разрушават и повреждат множество сгради и паметници в града. Днес те са напълно реновирани от Хърватия.

38201

Забележителности:

- Катедралата „Свети Яков“ е в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО. Тя е изградена напълно от камъни между 1431-1536 г. в едновременно готически и ренесансов стил. Други интересни църкви са „Свети Никола“ (15 в.), “Свети Лаврентии“ (15 в.), „Свети Кресван“ (13 в.) и др.

38203

Катедралата "Свети Яков"

- Крепостите „Свети Николай“, „Свети Иван“, „Свети Михаил“ и „Шубичевац“

- Около 18 километра на север от града е Националният парк Кърка, известен с водопадите си, флората и фауната, както и историческите си останки.

38205

- Архипелагът Корнати на запад от Шибеник се състои от 150 острова на обща площ около 320 кв.км., което го прави най-гъстият архипелаг в Средиземно море.