Сиде – древност, море и удобства в Турция

  • Сиде – древност, море и удобства в Турция
    Сиде – древност, море и удобства в Турция

Морското градче Сиде в Южна Турция е дестинация, която може да ви привлече със своето 6-месечно лято и паметници от античността.

Ако искате да съчетаете една all inclusive почивка в атмосферата на Древна Гърция и Римската империя, има няколко места, на които можете да го направите, то този турски курорт е точно за вас.

Най-хубавите, естествени и достатъчно широки плажове са на изток от града, в посока Алания. Някои от най-интересните забележителности там са добре запазения амфитеатър, агората и храма на Аполон на скалите. В Сиде може да се разходите вечер по стръмните живописни улички, обвити в зеленина, да похапнете в някое от рибните ресторантчета на крайбрежната алея и да пийнете коктейл или потанцувате в някой от откритите пиано барове или в дискотеката до пристанището. 

Имайте предвид, че в самия Сиде няма големи хотелски комплекси – те са разположени по-близо или по-далеч от двете страни на селището по крайбрежието на морето. По този начин се запазва чарът на частта на града с дървени къщи, каменни зидове и грамадни фикуси и нарове, хвърлящи сянка над калдъръмените сокаци, спускащи се до самото море. Когато видите тази красота, съчетана с климата на турското градче, разбирате защо три империи по ред са владели това място в продължение на векове, оставяйки след себе си прекрасни образци на древната архитектура. 

Днес старинният Сиде се намира на голям нос, отделен от сушата и от останалата, нова част на града, която турците наричат Селимие. Най-подходящото време за разходка през лятото за разходка в е след залез, тъй като тогава градчето оживява. Имайте предвид също, че както навсякъде в Турция, и тук пазарлъкът е нещо съвсем нормално и с повече настойчивост може да направите наистина добра сделка. 

Задължително опитайте от особения, но страхотен лепкав сладолед, след като изгледате зрелищния начин, по който сладоледаджията умело превърта огромна топка от сладкото изкушение с дълга пръчка. Препоръчваме ви още и фрешът нар, както и турско кафе на пясък. Мястото със сигурност има какво да предложи на всеки тип туристи.