Сидни Харбър Бридж - най-големият мост в Сидни

  • Сидни Харбър Бридж - най-големият мост в Сидни
    Сидни Харбър Бридж - най-големият мост в Сидни

В Сидни обичат гигантския си мост - Сидни Харбър Бридж, отворен през 1932 г.

 

Сидни Харбър Бридж е най-големият мост в Сидни, Австралия, и сред най-големите стоманени дъгови мостове в света. Той е сред основните забележителности на Сидни. 

Мостът е автомобилен, железопътен и пешеходен. Сидни Харбър Бридж свързва деловия център на града със северния бряг, пресичайки залива Порт Джаксън.

 

Най-добрият начин да изпитате тази величествена структура е пеша. Стълби и асансьори се изкачват по моста от двата бряга, което води до пешеходна пътека от източната страна (западната страна е велосипедна пътека). 

Сидни Харбър Бридж - най-големият мост в СидниСнимка: pixabay

Вземането на влака до Milsons Point и връщането обратно към града е най-зрелищното. Качете се на югоизточния пилон до наблюдателния център на Пилон или се изкачете по дъгата на популярния BridgeClimb .

Пристанищният мост е призрачно голям обект - движейки се из града, ще го забележите с ъгълчето на окото си, понякога на най-изненадващите места. Неговите огромни размери го правят най-големия (ако не и най-дългият) стоманен мост в света.

Стоманената фермова дъга тежи 39 000 тона. Общата височина на конструкцията е 139 метра над нивото на морето, а височината под конструкцията е 49 метра, което осигурява преминаването на всякакви видове кораби под моста.

Сидни Харбър Бридж - най-големият мост в СидниСнимка: pixabay

 

Любопитен факт е, че височината на дъгата може да се увеличи с около 18 сантиметра в по-горещите дни в резултат на температурното разширение на металните елементи.

Общата дължина на моста е 1149 метра, ширината му е 49 метра, а общото му тегло е 52 800 тона. Стоманените конструктивни елементи на моста са свързани с нитове.

Двете половини на могъщата арка на главния инженер Брадфийлд са построени навън от всеки бряг с огромни усилия. През 1930 г., след седем години безмилостен труд на 1400 работници, двете арки са само на сантиметри един от друг, когато ветровете от 100 км / ч ги разклащат. Мостът висял здраво и арката най-накрая била закрепена заедно. Две години по-късно откриването на моста предшествала обширно тестване на товара.