Сием Реап - врата към древен свят

  • Сием Реап - врата към древен свят
    Сием Реап - врата към древен свят

Сием Реап се намира в северозападна Камбоджа. Има колониална и китайска архитектура в Стария френски квартал и около Стария пазар. В града има музеи, традиционни танцови изпълнения на Апсара, камбоджанско културно селище, магазини за сувенири и занаяти, копринени ферми, рибарски села и светилище в близост до езерото Тонле Сап.

Днес Сием Реап - като популярна туристическа дестинация - има много хотели, курорти, ресторанти и фирми, тясно свързани с туризма. Това се дължи много на близостта му до храмовете Ангкор, най-популярната туристическа атракция.

Името "Сием Реап" може да се преведе като "поражение на Сиам" и обикновено се приема като препратка към инцидент във вековния конфликт между сиамското и кхмерското кралство.

С придобиването на Ангкор от французите след франко-сиамски договор, Сием Реап започва да расте. Grand Hotel d'Angkor отваря врати през 1929 г. и храмовете на Ангкор се превръщат в едно от водещите места за посещения на Азия до края на 60-те години на миналия век, когато избухва гражданската война и тя държи туристите далеч. 

Новата история на града е оцветена от ужаса от бруталния режим на кхмерските ружи. След смъртта на Пол Пот през 1998 г. обаче, относителната стабилност и туристическата индустрия съживяват града и провинцията.

Сием Реап - врата към древен свят
Снимка: pixabay

Сега Сием Реап служи като малък портал към града за световно наследство на Ангкор Ват. През последните години градът редовно се класира в челната десетка на списъците с „Най-добра дестинация“ в множество списания и медии.

Забележителности, които можете да видите в района:

Ангкор Ват (храм Ват)

Сием Реап - врата към древен свят
Снимка: pixabay

Ангкор Ват е главният обект на световното културно наследство на Ангкор, съдържащ великолепните останки на кхмерската цивилизация. Петте кули, които се извисяват гордо, завършват с впечатляваща централна кула, която символизира митичния връх Меру. Огромното пространство по стените е покрито със сложна резба, изобразяваща сцени от индуистката митология. Най-важните са резбованите барелефи на индуистките разкази. Те разказват история за боговете, които се борят с демоните, за да възстановят ред, който може да бъде постигнат само чрез възстановяване на еликсира на живота, известен като amrita. Боговете и демоните трябва да работят заедно, за да го освободят и след това да се бият, за да видят кой ще го задържи.

Анкгор Том

Сием Реап - врата към древен свят
Снимка: pixabay

Ангкор Том е вътрешен кралски град, построен от Джаяварман VII, прочутия „Цар на воините“ на империята, в края на XII век и известен със своите храмове, по-специално Байон. Други забележителни места са Бафуон, Фимеанакас, Терасата на слоновете и Терасата на Краля на прокажените. До града може да се стигне през пет градски порти, по една на всяка кардинална точка и портите на победата на източната стена.

Други храмове

Сием Реап - врата към древен свят
Снимка: pixabay

Редица значими храмове са пръснати из Ангкор Ват и Ангкор Том в Ангкор Археологически парк, включително Та Прохм, Преа Кан, Бантеай Кдей, Пном Бакхенг, Ta Кео, Та Сом, Изток Мебон, Дръкш, Пре Ръп и Нийк Пийн. Тези храмове могат да бъдат посещавани по голямата верига или по малките трасета. Други обекти са групата храмове Ролуоус, разположени на изток от Сием Реап.

Национален музей Ангкор

Сием Реап - врата към древен свят
Снимка: wikimedia

Открит на 12 ноември 2007 г., Национален музей Ангкор предлага на посетителите по-добро разбиране на археологическите съкровища на района. Представена е Златната ера на Кхмерското кралство. Музеят обхваща историята, цивилизацията и културното наследство на кхмери в осем галерии.