Легендата за Лорелай и скалата, която разбива кораби

  • Легендата за Лорелай и скалата, която разбива кораби
    Легендата за Лорелай и скалата, която разбива кораби

През 2011 г. тежкотоварен кораб, превозващ хиляди тонове киселина, катастрофира в подножието на най-известния хълм край река Рейн. Двама от четиримата членове на екипажа са спасени, а останалите изчезват безследно. Това далеч не е първата трагедия, случила се тук. Името на хълма е Лорелай и експертите все още спорят дали то се превежда като „шептящата скала“ задари специфичния нашепващ звук, който водата издава покрай него, или „дебнещата скала“ по други аргументи...


Легендата

В един мъглив ден два века по-рано от ръба на 130-метровата „шептяща скала“ се надвесва немският писател Клеменс Брентано и поглежда в призрачните води на Рейн, заслушан в примамливия им шепот. В същия миг му хрумва, че „Лорелай“ му звучи като име на жена, и така по-късно изпод перото му се ражда една красива и ужасяваща легенда, която и до ден днешен привлича хиляди туристи в местността.

Красива и влюбена, но с разбито сърце, Лорелай също като създателя си, се надвесва от ръба на скалата, но за разлика от него прави тази фатална крачка, която я дели от смъртта... и от безсмъртието. Историята на Брентано спира тук, но ако още не сте отгатнали каква е връзката със стотиците корабокрушения, случили се в района, по-късно Хайнрих Хайне я подема и добавя мотиви. Лорелай се самоубива и се превръща в сирена. Огорчена от живота и намразила всички мъже, тя седи на ръба на скалата и примамва моряците настрани от курса им по реката с омайния си шепот, разбивайки корабите им в скалите.

Долината на Лорелай днес

Днес зоната около скалата е обявена не само за едно от най-живописните, но и най-опасните места за корабоплаване по река Рейн. Настрани от легендата (а може би тъкмо във връзка с нея, кой знае...), скалата е разположена на остър завой по реката, където коритото ѝ силно се стеснява, което затруднява безопасното преминаване на кораби.

В местността около скалата се намират и някои от най-известните исторически сгради по поречието на Рейн. От близкия хребет към хълма Лорелай гледа замъкът Кац, построен през Късното средновековие. Заради удобната си позиция, кацнал почти на върха на хребета, той дълго време е бил непревземаем. В момента, като частна собственост, той е непревземаем само за туристи, но гледката към него всява страхопочитание.

41780

Крепостта Кац

На отсрещния бряг на реката се намира крепостта Райнфелс – понастоящем най-големият замък, разположен на Рейн, който в миналото е обхващал дори пет пъти по-голяма територия. Също дело на Късното средновековие, замъкът днес е отворен за посетители от средата на март до началото на ноември от понеделник до петък между 9:00 и 18:00 часа.

Празненства и туристи

В близост до хълма Лорелай се намира и градчето Санкт Гоарсхаузен. Ако го посетите в третата събота на септември, ще се натъкнете на грандиозен нощен спектакъл с фойерверки край реката, който подходящо се нарича „Рейн в пламъци.“ Тази дата, известна още като „Нощта на Лорелай“, отбелязва завършека на едноседмичния фестивал на виното в Санкт Гоарсхаузен.

Ето защо, особено през септември, пътеката до върха на хълма Лорелай е добре отъпкана от развеселени и добре почерпени туристи, дошли за фестивала. Тъй като традиционно Лорелай е изобразявана като златокоса хубавица, решеща косите си със златен гребен и пременена в зелени одежди, много туристки са маскирани именно така, докато позират за снимка, излегнали се на върха на скалата като русалки.

41782

Магическият връх на скалата е също и място за организиране на мероприятия: на откритата сцена на скалата са се появявали рок групи от ранга на Genesis или U2. Немски звезди като Херберт Грьонемайер, Ксавиер Найду и Токио Хотел са празнували тук успехите си, снимани са телевизионни продукции. Акустиката е превъзходна, гледката е великолепна, романтиката и поп музиката вече не се изключват една друга, а се допълват взаимно. 

Как се стига до скалата Лорелай

До скалата Лорелай може да се стигне с кола, влак или кораб, както от Рюдесхайм, така и от Кобленц. От паркоместата близо до брега човек може да се изкачи до високата равнина по стълби. От Санкт Гоарсхаузен до върха на хълма води шосе, дълго около 5 км, има и достатъчно паркоместа. Скалата се намира на 25 км от Рюдесхайм, на 35 км от Кобленц.

Ако и вие решите да се отбиете на скалата покрай фестивала, не подценявайте магнетичната ѝ сила. Гледката от върха е впечатляваща и в тих ден бихте могли да чуете шепота на реката под вас, но както се пее в една популярна песен за Лорелай, „внимавайте да не паднете.“

 Вижте още снимки:

9598

41779

41778

Крепостта Кац