Снимки и видеография за пътуване: 3 идеи за неща, които трябва да правите, когато останете у дома (част 1)

  • Снимки и видеография за пътуване: 3 идеи за неща, които трябва да правите, когато останете у дома (част 1)
    Снимки и видеография за пътуване: 3 идеи за неща, които трябва да правите, когато останете у дома (част 1)

Пандемията от COVID-19 задържа дори и най-опитните пътешественици у дома или в сигурна среда в чужбина. Тъй като повечето страни прилагат ограничения за пътуване и дори в самата страна  често са непълноценни, е трудно да се насладите на фотография или да правите видеоклипове в открита среда.

Но има начини все още да се наслаждавате на фотографията и видеографията си за пътуване и да продължите да сте в крак с творческия процес. Направихме списък с неща, които можете да направите, за да продължите да се наслаждавате на спомените си от предишни пътувания.

1. Създайте акаунт във Flickr

Flickr е един от най-известните съществуващи уебсайтове за снимки, с около 100 млн. членове по целия свят. Като ентусиаст или професионален фотограф можете да създадете акаунт и да качите максимум 1000 снимки. Можете също така да изберете Flickr Pro, който ви дава възможност да качите неограничен брой снимки на годишна цена от 50 щатски долара. Flickr е отлична платформа за експониране на работата ви по няколко причини. Можете да се присъедините към широк кръг от групи – като например такива с хора, които снимат с една и съща камера, един и същ обектив, едни и същи обекти и т. н. Като качите вашите снимки в тези групи, много членове ще видят вашите снимки и ще могат да започнат да ви следват и да ви позволят да станете част от общност, както и да получите обратна връзка за работата си. На Flickr можете също да използвате тагове, за да увеличите видимостта на вашите изображения. За още повече вдъхновение можете да запишете снимки, направени от други фотографи, в списъка си с любими.

2. Редактирайте видеоклиповете си за пътуване

След като пътувате, може да имате планина от видео материали за пътуване, заемащи място на вашите SD-карти или твърди дискове за събиране на прах. Така че закъснението у дома предоставя отлична възможност да разгледате суровините си и след това да го направите в творчески доклад за вашите спомени от пътуването. Има няколко безплатни софтуерни програми за редактиране. Лаптопите и компютрите на Apple Mac се доставят с iMovie, която е директна програма за редактиране. Movie Maker е еквивалент на компютри с Windows; безплатно е и лесно за изтегляне. Други безплатни и лесни за използване програми са Kdenlive и Openshot. По-професионалните програми с обширни функции включват Final Cut Pro, Adobe Premiere Pro и CyberLink PowerDirector. След като приключите, няколко от най-добрите канали за публикуване на вашите видеоклипове са YouTube, Vimeo и Dailymotion.

3. Направете физически фотоалбум

Онлайн фотоплатформите като Instagram и Flickr стават все по-популярни, но нищо не може да бъде по-голямо от наличието на истинска фотокнига в ръцете ви. Те са страхотни, за да ги имате на масичката си за кафе и след това да ги покажете на приятелите и семейството си, когато те посетят. Компаниите, които печатат и доставят албуми и книги по целия свят, са безброй. Почти всички тези производители имат онлайн софтуер, който ви позволява да създадете свой собствен албум. Като цяло всичко е регулируемо, от фондове до композиции и форми на снимките.