София през погледа на младите хора

  • София през погледа на младите хора
    София през погледа на младите хора

Вие сте млади (или не токова млади) хора, но ви е писнало да ви представят паметниците на социалистическото строителство като културни забележителности? Чувствате се отегчени от софийските туристически справочници, които селектират само аристократични събития, чиято входна такса може да покрие разходите ви за едноседмичен престой в столицата. Е, вече не е нужно да скитате по улиците и да разпитвате другите младежи какво има за правене в града!

Един нов проект, наречен "София през погледа на младите хора", създава маршрути на забележителности, места и събития специално за пътуващата младеж. Инициативата е създадена освен “за” и "от" младежи, които на специално организирана кръгла маса сами определят кои са значимите за тях места. Точно така - вече няма да е нужно да посещавате "тази уникална по рода си, 62-годишна, 23-етажна панелка, в която вторият най-добър приятел на братовчеда на Тодор Живков, е живял под наем в продължение на цели 5 месеца" само защото не знаете къде да отидете. Отговорите са само на един клик разстояние.
Разработени са пет уникални маршрута, като всеки от тях има собствена страница във фейсбук. Създадени са и туристически карти-справочници, достъпни в Google maps, където всеки може да ги разгледа и да избира смело.
А разделите са:

1. Маршрут "Изкуства" - съчетава обекти, места и забележителности в сферата на изкуствата в град София

2. Маршрут "Нови забележителности" - съчетава обекти и места, които представят новосъздадени и стари, но тепърва налагащи се като забележителности и културни места сред младите хора в град София.

3. Маршрут "Хора, известни личности" - съчетава обекти, места и забележителности, известни сред младежите и посещавани от известни личности в град София.

4. Маршрут "Субкултури и събития" - съчетава места и забележителности, които се отнасят до субкултурите и различните етноси в София. Включва различните националности, с техните празници и по-масови мероприятия.

5. Mаршрут "История, религия и култура" - съчетава забележителности и места от културно-историческо значение на територията на град София.

QR кодовете правят проекта още по-достъпен за младежите, а ако не сте фен на новите технологии, можете да потърсите печатния гайд, който се разпространява от различни организации и институции в сферата на туризма и културата.

Младежки проекти от такъв тип не са новост за Европа. Всъщност "София през погледа на младите хора" следва примера на подобни проекти в Виена и Берлин. Интересно е, че в Берлин последният етаж на голям паркинг се е утвърдил като място за срещи на германските младежи.

София през погледа на младите хора” e проект, подкрепящ кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.