Сремски Карловци – духовното сърце на Сърбия

  • Сремски Карловци – духовното сърце на Сърбия
    Сремски Карловци – духовното сърце на Сърбия

Сремски Карловци е сръбски град във Войводина, който е известен като духовен и културен център. В миналото градът на няколко пъти е бил арена на ключови за балканската страна събития, а днес е интересен вариант за туристическа дестинация.

На мястото на града е имало крепост през римско време, а по-късно контрол върху местността взимат унгарски фамилии. Карловци е превзет от турците през 1521 година и през следващите 170 години е градът в Османската империя с най-голямо сръбско мнозинство от популацията.

През ноември 1698 г. приключват военните действия между Османската империя и Свещената лига (различни европейски сили, сред които Хабсбургската империя, Полша, Венеция и Русия) и именно в Карловци е подписан мирният договор. На това място за първи път са използвани кръгли маси за международни политически преговори.

След подписване на споразумението, Сремски Карловци преминава в австрийски ръце и се превръща в духовен, политически и културен център. В града е открита първата първата сръбска гимназия през 1791 г. , а три години по-късно е открита и семинария, която е втората най-стара православна и все още функционираща, след Киевската,

Какво да видите:

Резиденцията на патриарха

 36479

Това е най-монументалната сграда от 19-и век във Войводина. Днес тя е седалище на Сремската епархия и е лятна резиденция на сръбския патриарх. Вътре е разположен и музеят на сръбската православна църква.

Православна катедрала

Тази религиозна сграда е построена през 1762 г. и носи името на Свети Николай. Тя е един от най-добрите примери за архитектурата във Войводина през 18-и век, а рисунките по стените й са шедьовър на сръбския бароков стенопис. Вътре може да бъде видян ковчег с останките на втория сръбски архиепископ Арсений Сремски. В сегашния си вид катедралата е направена между 1909-1910 г.

Фонтан „Четирите лъва“

 36481

Фонтан е построен през 1799 г. в чест на завършването на първата обществена водоснабдителна система в Карловци. Според легендата, всеки, който пие от този фонтан, ще се върне в Карловци и ще остане да живее там.

Римокатолическата църква

Църквата „Света Троица“ е построена през 1768 година в бароков стил, а портата й е един от най-добрите примери за този стил в региона. Църквата е реновирана и разширявана няколко пъти.

Кметството

36483

Сградата е построена между 1808-1811 година в неокласически стил. От балкона на кметството е обявено формирането на сръбското княжество Войводина през 1848 г.

Панорамата

Това е място със страхотна гледка към града, културните и историческите паметници. Там има голям позлатен кръст на мястото на стария дървен. На мястото може да се види и скулптура на поета Душко Трифунович.