7 интересни факта за Южен Судан

  • 7 интересни факта за Южен Судан
    7 интересни факта за Южен Судан

Централноафриканската държава Южен Судан е най-новата държава в света. Населението на страната има една от най-ниските стойности по продължителност на живота в света и също е с най-младо население в света. Някога част от Судан, страната е богата на култура, но няма никакви обекти на ЮНЕСКО за световно наследство. Любопитни ли сте да научите повече? 

Ето някои от най-интересните факти за Южен Судан в Африка.

7 интересни факта за Южен Судан

7 интересни факта за Южен Судан

1. Южен Судан няма излаз на море

Южен Судан е държава без излаз на море – държава, заобиколена от суша без излаз на море – в Африка. В света има 45 страни без излаз на море, 17 от тях са в Африка. Южен Судан някога е бил част от Судан, който е бил най-голямата държава в Африка и десетата по големина страна в света. Откакто Южен Судан получи независимост от Судан през 2011 г., Судан вече е третата по големина страна в Африка. Южен Судан е 19-та по големина държава в Африка и 41-ва в света. Освен това е най-новата/най-младата държава в света.

2. Южен Судан се намира в Централна Африка

Южен Судан, официално Република Южен Судан, се намира в Централна Африка. Седем държави граничат с нея: Етиопия, Судан, Централноафриканска република, Демократична република Конго, Уганда и Кения. Към 2022 г. населението е 11 452 474 души. Това се равнява на 0,14 процента от общото световно население. От 235 държави по население, тя се нарежда на 84-то място. Джуба е столица и най-голям град.

3. Южен Судан има една от най-младите популации в света

Според  CIA World Factbook средната възраст на населението на Южен Судан е 18,6 години. За сравнение, средната възраст на населението на Монако (държавата с най-висока средна възраст в света) е 55,4 години. В Южен Судан повече от 62 процента от населението е на възраст под 25 години. Южен Судан също има едно от най-ниските очаквания за продължителност на живота в света. Към 2021 г. той е на седмото най-ниско ниво - само 59,16 години.

4. Река Нил тече през Южен Судан

Нил, най-дългата река в света, минава през Южен Судан. Един от двата основни притока на Нил, Белият Нил, минава през столицата Джуба. Той се присъединява към другия голям приток на Нил, Сини Нил, в Хартум в Судан.

5. Южен Судан няма обекти на ЮНЕСКО за световно наследство

Южен Судан е една от 27-те държави, които нямат нито един обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Той обаче има три места в предварителния списък на обектите, които ще бъдат предложени за номиниране. Трите обекта са Deim Zubeir – Slave route, Sudd wetland и Boma-Badingilo Migratory Landscape. Според ЮНЕСКО, Дейм Зубейр е място, което е свидетел от първа ръка на пазара на роби и предоставя живо свидетелство за историята на робството и пътищата на робите в средата на 19-ти век. Влажните зони Sudd съдържат богато биоразнообразие, например уникална група от диви животни и местообитания, и като такива са дом на някои от най-застрашените видове едри бозайници и птици в света. Миграционният ландшафт Бома-Бадингило служи като ключово местообитание за различни видове растения и животински видове.

6. Южен Судан е езиково разнообразна страна

С няколкостотин езикови групи Южен Судан е една от най-езиково разнообразните държави в Африка. Преди да получи независимост от Судан, официалните езици са английски и арабски, но след независимостта само английският е признат за официален език. Има обаче много национални езици, например динка, нуер, мурле, луо (анюак, ачоли, шилук, пари, джур-луо и други), мади, отухо, занде и около 60 други езика.

7. Знамето на Южен Судан е пълно със символика

7 интересни факта за Южен Судан
Снимка: pixabay

Националното знаме на Южен Судан включва хоризонтални черни, червени и зелени ивици, разделени от две бели линии. Цветовете са много символични, например дебелите черни ивици представляват хората. Червеният цвят представлява тяхната кръв, а зеленият цвят символизира плодородната земя на страната. Бялото символизира мира. Синият триъгълник символизира река Нил, а жълтата звезда представлява надежда за хората.