Татул: Светилището на Орфей

  • Татул: Светилището на Орфей
    Татул: Светилището на Орфей
  • Татул: Светилището на Орфей
    Татул: Светилището на Орфей
  • Татул: Светилището на Орфей
    Татул: Светилището на Орфей
  • Татул: Светилището на Орфей
    Татул: Светилището на Орфей
  • Татул: Светилището на Орфей
    Татул: Светилището на Орфей

Наред с древната земя Атлантида, Орфей е един от полулегендарните образи, които най-много държави, градове, местности и земи се опитват да си присвоят. Ако вярвате на екскурзоводите, Орфей е живял на огромен периметър в няколко държави на Балканския полуостров, а пещерите, през които е влязъл в подземното царство в търсене на любимата си Евридика, са неизброими.

Тази известност не е резултат от ерата на масовия туризъм - още древните траки са почитали Орфей като бог – създавали са светилища, в които са се кланяли на неговия образ, считали са го за покровител на Родопите. И докато за самия Орфей има спорове, то за най-старото открито досега негово светилище няма – то се намира край момчилградското село Татул.

Преди да тръгнете към Татул, ще ви е нужна малко история и митология, за да имате представа с какво ви предстои да се срещнете. Светилището е впечатляващ мегалитен паметник – изсечена в скалата пресечена пирамида. Вътре са намерени два саркофага, 3-метров кладенец и легло за главния олтар. В кръг наоколо са се извършвали жертвоприношения, от които са намерени много останки, включително и част от златна маска. Смята се, че светилището е показвало символичните погребения на Орфей и на тракийския цар Резос, за който легендите твърдят, че е участвал в Троянската война.

Според древногръцката митология Орфей е бил един от аргонавтите, които са търсили Златното руно и е изчислено, че ако е съществувал, е живял около 1400 г. пр.Хр. Самото светилище пък е датирано от 5-4 хиляди години преди Христа, като е имало няколко периода на разцвет преди да се превърне във вила на виден римлянин около 3-ти век. А към края на 13-ти век животът на хълма приключва със създаването на некропол.

Смята се, че между двете свещени за траките места - Перперикон и Татул - в древността е имало връзка. В миналото за 3-4 часа път пеша хората са стигали от едното до другото светилище по долината на река Арда, докато днес ще ви се наложи да изминете 50 км с кола, като от Перперикон отидете до Кърджали и оттам продължите към Момчилград и Татул. Това е така, защото миналия век между двете светилища е изграден огромният язовир Студен кладенец. Хубавото е, че разкопките продължават и всяка година археолозите обявяват нови находки.

Полезна информация: Светилището се намира на 200 м от село Татул, а село Татул е на 13 км от Момчилград. Има охрана, можете да влезете, докато е светло.