Тайланд изпраща боклук обратно на туристите

  • Тайланд изпраща боклук обратно на туристите
    Тайланд изпраща боклук обратно на туристите

Това не е типът сувенир, който повечето от нас искат да получат.

През септември туристите, отседнали в тайландския национален парк Као Яй, получиха по пощата пакет: боклук, който са оставили по време на престоя си в парка.

„Забравихте нещо в националния парк Као Яй“, пише в приложена бележка, „Позволете ни да ви го върнем.“ За да бъде ясно, връщането на боклука не е официална политика на националния парк на Тайланд (стандартното наказание е глоба или затвор). И в типично неблагоприятната за конфронтация Тайланд това е смело изявление. Но действието е показателно за движение, което преоценява взаимодействието между хората и защитените територии в туристическите райони.

Тайланд е една от най-посещаваните страни в света и е дом на голяма вътрешна туристическа индустрия. Миналата година над 20 милиона души са посетили националните паркове на Тайланд. Само националният парк Као Яй е домакин на повече от един милион посетители годишно, а през предходните години посетителите са оставили близо 50 000 кг боклук през новогодишния пиков сезон.

Въздействието на тези цифри достигна връхна точка през 2018 г., когато се изчислява, че до 6000 души на ден посещават Hat Noppharat Tara - Национален парк Mu Ko Phi Phi, защитена зона в южната част на страната. Повечето бяха насочени към малкия залив Мая, тропическият рай, представен във филма от 2000 г. „Плажът“. Смята се, че посетителите са оставили след себе си боклуци, повредени растения и пясък, както и котви, които са унищожили до 50% от коралите на залива Мая. Изображения в социалните медии, показващи хиляди туристи, които се тълпят в уж защитена природна зона, предизвикаха възмущение сред тайландските граждани и паркът беше затворен за неопределено време.

Две години по-късно заливът Мая остава затворен и служители твърдят, че околната среда се е възстановила значително. Все още не е обявена дата за отваряне на парка, но служителите са създали изцяло нов набор от правила и инфраструктура, които ще ограничат посетителите и тяхното въздействие върху околната среда на парка.

Успехът на затварянето в Hat Noppharat Tara - Национален парк Mu Ko Phi Phi, съчетан с двумесечното затваряне на националните паркове на Тайланд по време на строгата пандемична карантина в страната, изглежда накараха служителите да осъзнаят, че природните зони на Тайланд могат да се възползват от редовна почивка от хората.

Тайланд изпраща боклук обратно на туриститеСнимка: wikimedia

Министърът на околната среда и природните ресурси Варавут Силпа-арча, за когото се твърди, че стои зад пакета за боклук, наскоро предложи защитените зони в Тайланд да бъдат затворени за период от два до четири месеца годишно, за да може природата да се възстанови от човешкото въздействие.

Докато Тайланд e в период на пандемия, националните му паркове отново са отворени. Но тъй като все още има забрана за международен туризъм и по-малко местни туристи поради ограничения заради пандемията, служителите на парка изглежда са получили време за отдих, за да наложат вече съществуващи правила - понякога творчески. В допълнение към връщането на боклука на законните му собственици, това означава и подаване на официални жалби, забрана на консумацията на алкохол във всички паркове и затваряне на паркове, които са изложени на риск от увреждане.