Тайните на хълма Трапезица във Велико Търново

  • Тайните на хълма Трапезица във Велико Търново
    Тайните на хълма Трапезица във Велико Търново

Всеки знае какво има на хълма Царевец във Велико Търново, но какво има на съседния и не по-малко интересен Трапезица? Разказва Мирко Робов, участник в разкопките на хълма, пред колегите от Север.бг.


До главната порта на крепостта на хълма Трапезица се намира дворецът на първите Асеневци - огромна сграда от 12-и век с размери 33 на 10 м. Тя е кацнала на най-високата част на хълма, запазени са дебели зидове с височина до 6 м, слепени с хоросан и покрити с фрески. Очертават се 3 големи помещения с тесни коридори.

През 2007 г. е открито оградено пространство с площ над 2,5 дка. Хипотезата е, че това е вторият манастир на Трапезица. Веднага логично възникнал въпросът: "В кой от двата манастира на Трапезица са били мощите на Св. Иван Рилски между 1195 и 1469 г.?"

През изминалия археологически сезон обаче се оказало, че някои от най-важните елементи, без които един комплекс не може да бъде манастир (монашеските килии и трапезарията) и сградата вероятна е била болярска резиденция.

Интересна находка при последните разкопки се оказал един завършек на архиерейски жезъл, което дава основание на експертите да предполагат, че може да са попаднали на резиденцията на епископ на Търново Василий. Той е бил ръкоположен като такъв в църквата "Св. Димитър" именно в източното подножие на Трапезица. Освен това съпъства мощите на Св. Иван Рилски от Кръстец до Трапезица, където били положени в нарочно изградена за целта църква. Твърде е възможно и това да се окаже първоначалната резиденция на първия за Търново столичен архиепископ.

В края на януари започна изграждането на първата в България зъбчата железница, която ще качва туристите на хълма Трапезица само за 3 минути, а предвиденото художествено осветление вече също е факт.

Още от разказа на Мирко Робов прочетете тук.